Pääkirjoitus Taputeltu? – "Paavolan aikana pikkuryhmän valta-asema oli koko ajan paikkamäärää suurempi"

Tamperelaisen tämän lehden jutussa uutisoitu Tampereen Puolesta ry:n valtuustoryhmän lähteminen eri suuntiin ja TaPun nyt todennäköiseltä näyttävä jääminen kuntavaalien ulkopuolelle on jäämässä erään kuntapoliittisen tarinan lopuksi.

TaPun lähes 30 vuoden valtuustohistoria päättymässä – Valtuustoryhmä hajoaa, ei omia ehdokkaita kuntavaaleihin

TaPulla – tai Pirkanmaan sitoutumattomilla – on ollut edustus Tampereen kaupunginvaltuustossa lähes kolme vuosikymmentä vuosina 1992–2021.

TaPun tarina sai alkunsa 1990-luvun alussa, kun ex-kaupunginjohtaja Pekka Paavola alkoi tuntea vetoa kuntapolitiikkaan. Kun oma puolue SDP ei tarjosi kylmää kättä, keräsi Paavola porukan omaan vaaliliittoon.

Vuoden 1992 kuntavaaleissa Paavola jyräsi valtuustoon Tampereen ääniennätyksellä 8724 ja veti mukanaan seitsemän muuta tapulaista.

Varsinaista ohjelmaakaan ei alkuun ollut. Jäsenet ilmoittivat käyttävänsä päätöksissä järkeään. TaPua ja paavolalaisia kannatteli pitkään Pomonsa maine kaupunginjohtajavuosien visionäärisenä Tampereen kasvattajana, mutta järkevänä talousmiehenä.

Aseveliakselin kasvatti oli piikki akselin lihassa. Taktikko kurmuutti manöövereillään vuoroin demareita ja kokoomusta. Diplomityönään Paavola päätti demarivallan kulmahuoneessa ja junaili Timo P. Niemisen (kok.) Tampereen ensimmäiseksi pormestariksi vuonna 2006. Kuntapoliittisen uransa hän päätti kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ennen vuoden 2008 vaaleja.

Paavolan aikana pikkuryhmän valta-asema oli koko ajan paikkamäärää suurempi. Käytettyjä kumppaneina olivat muun muassa vihreät, kristilliset ja keskustalaiset. TaPu ja Paavola olivat pienryhmien liima. Nyt on uusi aika.

TaPun alamäen taustalla on ollut perussuomalaisten kasvu samaan poliittiseen elintilaan. Samalla persut ovat ottaneet paikan pienryhmien kasaajana, tällä kertaa kuitenkin puolueen omiin riveihin.

Paavola, 87, olisi ollut tämän talven ryhmien paikkaspekulaatioissa ja pienryhmien uusjaossa omimmillaan. Nyt TaPun taival taitaa olla taputeltu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut