Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kunnat kilpailevat elinvoimastaan – "Kaikki signaalit viittaavat siiten, että kuntien on panostettava jatkossa yhä enemmän omaan kilpailukykyynsä"

Kunnat kilpailevat elinvoimastaan myös täällä Pirkanmaalla – ja hyvä niin, sillä kunta on keskeisin toimintaedellytysten luoja yrityksille.

Keskustelu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta käy kuumana. Valmistelu on kovassa käynnissä, vaikka se tässä haastavassa tilanteessa onkin jäänyt epidemiauutisoinnin jalkoihin.

Uudistuksen vaikutuksista on tehty useita erilaisia taloudellisia laskelmia. On vaikea uskoa, että ennakkoon tehdyt laskelmat pitäisivät paikkansa niin, että verotus ei kiristyisi.

Selkeitä tilastoja ei vielä ole, mutta yrittäjäjärjestössä on melko vahva käsitys siitä, että yrityksiä lopetetaan tai niitä menee konkurssiin normaalia enemmän. Se ainakin näyttää väistämättömältä, että monen yrityksen taloushaasteet jatkuvat vielä useamman vuoden. Tämä tuo haasteensa myös sote-uudistukseen. Yritysten heikentynyt veronmaksukyky nimittäin vaikuttaa merkittävästi sote-uudistuksen rahoittamiseen.

Kuntatalous on vaikeuksissa ja mahdollisen soten vaikutukset ovat moninaiset. Kunnilta tulot vähenevät yli 50 prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen siirtyessä hyvinvointialueille. Kuntien kassavirta vähenee ja se puolestaan vaikuttaa esimerkiksi kuntien investointikykyyn. Sekin kuulostaa, pahalta, sillä paikkakunnan elinvoimalle kuntien infrastruktuurihan on hyvin merkittävä asia.

Oikeastaan kaikki signaalit viittaavat siiten, että kuntien on panostettava jatkossa yhä enemmän omaan kilpailukykyynsä eikä vain selviytymiseensä päivittäisistä haasteista. Tätä varten Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto lanseerasivat muutama vuosi sitten Elinvoimakuntakilpailun.

Sen tavoitteena on auttaa kuntia parantamaan omaa toimintaympäristöään yhdessä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa ja toisaalta jakaa keskenään hyviä käytäntöjä. Kilpailussa kuntien johto ja Yrittäjät yhdessä arvioivat muun muassa kunnan elinkeinopolitiikkaa, palveluita, julkisia hankintoja, erilaisia yhteistyön muotoja ja niin edelleen. Ajatus on jalo, tuomalla kuntiin näkemyksiä elinvoiman parantamiseksi, lisätään työpaikkoja ja verotaloja.

Pirkanmaan elinvoimakunta 2021 julkistetaan 24.helmikuuta. Aikaisempia voittajia ovat olleet Lempäälä, Ylöjärvi, Sastamala ja Pirkkala. Vajaan kuukauden päästä tiedetään, kuka on tämän kultamitalisti.

kirjoittaja on Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja