Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Puut tärkeämpiä kuin asiakkaat Tammelantorilla – "Häviäjiä ovat niin asukkaat ja pyöräilijät kuin asiakkaat ja kauppiaatkin, puunhalaajat voittivat"

Pinninkadun uudelleen rakentaminen on alkanut. Jo ensimmäinen rakennusviikko sekoitti koko kaupunginosan. Rakennusvaiheen erittäin huono liikenteen ohjaussuunnitelma näytti jo, mitä tulevalta odottaa. Varmuuden vuoksi kiinteistötoimi laittoi vielä torivalvojankin talvilomalle juuri nyt, kun häntä eniten olisi tarvittu.

Katusuunnittelu on vienyt politiikkoja (yhdyskuntalautakuntaa) tässä projektissa kuin kuoriämpäriä – vai pitäisikö näin torialueen katusuunnittelusta puhuttaessa sanoa perunasäkkiä.

Keväällä 2020 kun ensimmäinen suunnitelma Pinnikadulle esiteltiin, tulin esille kaikissa tiedotusvälineissä ja sain erittäin hyvää tukea melkein kaikilta puolueilta kolumnien, puheenaiheiden ja erilaisten mielipidepalstojen muodossa. Melkeinpä kaikki mielipiteet olivat kanssani yhteneviä. Tuo ensimmäinen suunnitelma vedettiin takaisin vähin äänin.

No mutta hyvä, viisaat katuinsinöörit tekivät uusia piirroksia ja suunnitelmia. Minutkin kutsuttiin uuden suunnitelman (melkein valmiin, insinööri pahoitteli, ettei hänellä ole vielä piirrettynä karttapohjaa) valmistuttua sovinnollisesti tarkastamaan sitä. Suunnitelma näyttikin erinomaiselta. Pyörätie oli havaittu mahdottomaksi toteuttaa, ja se oli poistettu suunnitelmasta.

Katuinsinööri oli kanssani samoilla linjoilla siitä, että pyörätie on jo turvattomuutensa puolesta mahdotonta rakentaa Pinninkadun itäpuolelle, torin laitaa kulkevaksi. Kadun länsipuolelle aiotuista puistakaan ei enää puhuttu mitään. Kättä päälle ja käsirahaa, tämä hyvä!

Uusi suunnitelma tuli kesällä 2020 lopullisesti valmiiksi. Suunnittelijan hyväkkäät kertoivat silmää räpäyttämättä, että Tammelantorin parkkipaikkoja on ”lisätty” lähes kolmellakymmenellä ja että nyt poistukin enää 22 paikkaa, joiden tilalle pystytetään 22 puuta. Ja taas valitettiin.

Häviäjiä ovat niin asukkaat ja pyöräilijät kuin asiakkaat ja kauppiaatkin, puunhalaajat voittivat.

Yhdyskuntalautakunta päätti valituksista huolimatta, että tässäpä hyvä suunnitelma. Sitten valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, josta valitus tuli bumerangina takaisin lausumalla, ettei Torikauppiasyhdistyksellä ole oikeuttaa tällaisesta asiasta valittaa.

Nyt sitten rakennetaan! Häviäjiä ovat niin asukkaat ja pyöräilijät kuin asiakkaat ja kauppiaatkin, puunhalaajat voittivat. Vaihtoehtoinen suunnitelma, jossa olisi ollut niin pyöräväylä kuin parkkipaikatkin ja jossa lisäksi sotkuinen roskisalue ja lähes aina sikamainen kierrätyskeskus olisi rajattu omaksi viheralueeksi puita ja pensaita hyödyntäen, ei kelvannut.

Erityisen pettynyt olen Kokoomuksen toimintaan, joka mahtikäskyllään piti jäsenistönsä kurissa yhdyskuntalautakunnassa siinä vaiheessa, kun yritettiin luoda pohjaa Tammelantorin kehitykselle ja tulevaisuudelle. Valitettavasti vaalit ovat vuoden myöhässä suhteessa Tammelantorin pelastamiseen.

Tulevissa kuntavaaleissa voi vain enää koettaa vaihtaa Tammelantorin toimintaa selkeästi rajoittavat edustajat. Tervetuloa, poliitikot, pitämään vaalipuheitanne Tammelantorille! Tulette varmasti saamaan tiukkoja kysymyksiä siitä, miksi Pinninkadun laidalle istutettavat puut ovat tärkeämpiä kuin parkkipaikat, jotka pitävät hengissä kesällä noin sataa torilla toimivaa yritystä ja kolmisenkymmentä läpi vuoden toiminnassa olevaa, torin laidassa toimivaa kivijalkayritystä. Toki voi olla, ettei vaalilupausten kuulijoita juuri ole, kun heidän aikansa kuluu ympäröiviä kortteleita kierrellessä ja parkkipaikkoja hakiessa.

Mauno Laihonen

torikauppias

Tammelantori