Kolumni Häpeäjournalismi ruokkii häpeäraivoa – "Toisten sättiminen saattaa helpottaa oman häpeän kokemusta"

Olemme kaikki seuranneet Yhdysvaltojen tapahtumia viime viikkoina. Vastakkainasettelu on suuri ongelma ja maa on jakautunut. Tapahtumien myötä USA:ssa on käynnistynyt pohdinta myös median roolista ja omistuksista, sekä kaupallisuudesta koskien uutisointia ja kehittynyttä vastakkainasettelua.

Keskustelu on tervetullutta. Suomessa asiat ovat vielä paremmalla tolalla. Aina iltapäivälehtien lööpit eivät kuitenkaan ole kovinkaan eettisiä tai rakentavia.

Kyseenalaistan klikkijournalismin, joka usein edustaa seksismiä, sovinismia, ihmisten kohtaloilla mässäilyä ja materian, aseman ja rahan palvontaa. Mutta ei ilmiötä voi vain toimittajille sälyttää, vaan kyse on koko median ja yhteiskunnan kulttuurista, jota tietenkin ruokkii lukijoiden kiinnostus.

Sen taustalla taas on tuloskeskeinen ja myyntivetoinen arvomaailma, jossa ihmisellä ei ole väliä. Mukana on myös inhimillinen piirre: ihmiset lukevat muiden epäonnistumisia suurella mielenkiinnolla.

Kannamme kaikki erilaista häpeää, joka on helppo ulkoistaa muualle. Toisten sättiminen saattaa helpottaa oman häpeän kokemusta.

Kun koko muu yhteiskunta käy läpi muutosta, metoo-liike on vahvistanut asemaansa ja ihmiset toivovat inhimillisempiä arvoja, tuntuu että iltapäivälehdet elävät vielä 90-luvulla. Entä sitten poliittinen vastakkainasettelu?

Kannamme kaikki erilaista häpeää, joka on helppo ulkoistaa muualle.

Mitä yhteiskunnalle tekee se, että asioita kärjistetään, eri ryhmittymien ja päättäjien välille rakennetaan kuilua ja monet poliitikot ovat itse mukana rakentamassa raja-aitoja?

Entä miten häpeä linkittyy USA:n tapahtumiin ja mediaan? Häpeällä myydään ja samalla nakerretaan yhteiskuntaa.

Katja Myllyviita toteaa teoksessaan Häpeän hoito että “häpeältä suojautumisen strategiana hyökkääminen muita kohtaan pitää muut etäisinä ja yksilön eristyksissä, sosiaalisen maiseman autiona ja lohduttomana.

Häpeäraivo syö pois empatian ja myötätunnon vahvistaen halveksuntaa. Raivo estää kunnioittavat ja luottamukselliset ihmissuhteet.”

Toisen heikkouksia hyödyntävällä kulttuurilla estetään kunnioittava ja luottamuksellinen yhteiskunta.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut