Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kämmenniemi ei voi odottaa koulua vuosia – "Niin oppilaiden kuin opettajien työ kärsii"

Tampereen maantieteellisessä keskustassa sijaitsee Kämmenniemen koulu. Koulussa toimii vuosiluokat 1–9. Alakoulussa on 168 oppilasta ja yläkoulussa 233 oppilasta.

Harrastustoimintaa koululla järjestävät useat urheiluseurat, erilaiset yhdistykset ja muut seurat. Myös Tampereen seudun työväenopistolla ja Ahjolalla on koululla järjestettäviä kursseja. Koulurakennus liikuntasaleineen sekä kirjastoineen on kylän keskus ja tärkeä elinvoimaisuuden ylläpitäjä.

Kämmenniemen koulun vuonna 1969 ensimmäisenä rakennettu osa todettiin erittäin huonokuntoiseksi ja se poistettiin käytöstä vuonna 2018. Nyt tämä osa on määrätty purettavaksi kesällä 2021.

Vuosiluokat 1–6 (168 oppilasta) sijoitettiin koulurakennuksen vanhimman osan sulkemisen jälkeen koulun muihin koulun tiloihin väliaikaisesti. Osaa näistä korvaavista tiloista ei ole tarkoitettu lainkaan opetuskäyttöön vaan ne ovat toimineet muun muassa kerho- ja nuorisotiloina. Osa lapsista on sijoitettuna yläasteen puolelle. Myös kouluterveydenhoitajan tilat jouduttiin siirtämään kokonaan pois koulun yhteydestä.

Koulun sisäilmainfotilaisuuden yhteydessä 8. lokakuuta tuli yllättäen ilmi, että palveluverkkoselvityksen mukaan toimintaa Kämmenniemen koulun tiloissa voidaan jatkaa ilman vuonna 1969 rakennettua osaa, eikä uutta tilaa ole purettavan tilalle tulossa.

Tilanne on kuormittava niin opettajille kuin oppilaille. Oppilaita ei voida jakaa pienempiin työskentelyryhmiin, eikä opettajilla ole käytettävissään kokoustiloja. Niin oppilaiden kuin opettajien työ kärsii. Lisäksi purettavaksi määrätty osa sijaitsee kahden myöhemmin vuosina 1988 ja 2001 rakennettujen osien välissä ja tulee erottamaan nämä rakennukset toisistaan.

Niin oppilaiden kuin opettajien työ kärsii.

Tämä tulee hankaloittamaan koulu toiminnallisuutta entisestään muun muassa poistamalla kulkuyhteyden rakennusten väliltä esimerkiksi yläasteen yli 230 oppilaan tiloista liikuntasaliin. Myös koulun kaksi muuta rakennusta on tullut tiensä päähän.

Ristiriitaisen uusien tilojen rakentamattajättämispäätöksestä tekee se, että Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan 27.10.2020 hyväksymän Kämmenniemen yleissuunnitelman mukaan Kämmenniemeen ollaan rakentamassa uudisrakennuksia 250 ihmiselle. Lisäksi vapaa-ajan asuntojen muutosta ympärivuotiseksi tuetaan.

Kämmenniemen koulun perusparannus on investointilistalla vasta vuosina 2028–2029, jonka yhteydessä koulun kokonaistilannetta on tarkoitus arvioida. Lastemme vuoksi on toimittava kuitenkin jo nyt, koska tilanne on kohtuuton. Ei pelkästään tilojen ahtauden vuoksi vaan myös jo vuosia jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi.

Nämä seikat ovat heikentämässä lastemme oppimisympäristöä ja varmasti näkyvissä vähitellen terveydessä ja oppimistuloksissa. Kuka puolustaa Teiskoa ja sen elinvoimaisuutta ettei Tampereen maantieteellinen keskusta näivety koulun alasajon myötä?

Marjaana Ahvenlammi-Sieppi