Kolumni Koronaan liittyvä kuolema – "Estävätkö maskit tartunnat? Haittaavatko maskit keuhkojen hapenottoa?"

Korona on vakava tauti. Sitä ei kukaan kiellä, eikä pidäkään kieltää. Tartunnan saaneita on väestöstä alle prosentti. Suomessa on koronan kanssa kuollut tähän mennessä noin 600 ihmistä, keski-iältään 84 vuotta.

Koronan kanssa kuollut tai koronaan liittyvä kuolema tarkoittaa, että THL ei ota kantaa siihen johtuiko kuolema koronaviruksesta vai pitkäaikaissairaudesta.

Arviolta yli 95 prosentilla Suomessa koronan kanssa kuolleista on yksi tai useampi pitkäaikaissairaus. Tämän mukaan noin 30 kuolemaa Suomessa selittyisi pelkästään koronalla. THL:n mukaan koronavirusepidemia ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa.

Korona sulkee yhteiskuntia ja rajoittaa yksilönvapauksia, kuten kokoontumisvapaus, liikkumisvapaus ja elinkeinonvapaus. Olemme keskellä väestötason koetta.

Tulevaisuudessa nähdään, mitä vaikutuksia on rajoitustoimien seurauksilla, kuten massatyöttömyydellä, pk-yritysten konkurssiaallolla ja valtion massiivisella velanotolla. Palkat ja eläkkeet laskevat varmasti, kuten taannoin talousvaikeuksiin joutuneilla Espanjalla ja Kreikalla.

Koronasulkujen seuraukset, työttömyys ja köyhyys, lisäävät merkittävästi sekä kuolleisuutta että syrjäytymistä. Esimerkiksi tapaturmatutkija Ville Mattilan mukaan 1990-luvun lama, perheiden ahdistus ja taloudellinen ahdinko lisäsivät 15–19 -vuotiaiden nuorukaisten itsemurhia vuosina 1990–1991.

Haittaavatko maskit keuhkojen hapenottoa?

Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen on sanonut, että koronaa ei pidä vähätellä, mutta että yhteiskunnan sulkemisen ja taloutemme tuhoamisen hinta tulisi olemaan vielä sitäkin korkeampi.

Ennen koronaa Suomessa menehtyi vuosittain influenssaan arviolta 500–2 000 ihmistä. Myös vakavia pandemioita on ollut ennenkin. Miksi yhteiskuntaa ei Suomessa ole aikaisemmin vuosittain suljettu estämään kuolemaa influenssan kanssa?

Poliitikkojen tulee vaatia tutkimuksia maskien todellisista hyödyistä ja haitoista. Estävätkö maskit tartunnat? Haittaavatko maskit keuhkojen hapenottoa? Mitä seurauksia on maskien monelle aiheuttamalla alituisella päänsäryllä ja ihoallergiaoireilla?

kirjoittaja on perussuomalaisten Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut