Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kohti kuntavaaleja – "Kunnat harjoittavat laajaa elinkeinotoimintaa"

Alueiden hyvinvointi rakennetaan yhdessä yritysten kanssa, jotka työllistävät ja tilittävät veroja. Kestävän kasvun edellytys kunnissakin on kilpailukykyinen toimintaympäristö, joka houkuttelee yrityksiä investoimaan, kasvamaan ja työllistämään sekä ihmisiä yrittämään ja tekemään töitä.

Kuntien vetovoima toimii positiivisena kierteenä. Sen aikaansaaminen vaatii päättäjiltä tahtoa edistää ja kehittää kunnan elinvoimaa ennakoivasti. Tämä tarkoittaa, että talous on terveellä pohjalla, osaavan työvoiman saatavuudesta huolehditaan yhteistyössä yritysten kanssa, liikenneyhteydet ovat kunnossa ja lupaprosessit, esimerkiksi kaavoitus, ovat sujuvia.

Kunnat harjoittavat laajaa elinkeinotoimintaa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2018 yli 2100 kuntayhtiötä: vartiointiliikkeitä, pitopalveluita, kiinteistönhuoltoa ja taloushallinnon palveluita tuottavia yrityksiä. Nämä ovat hyvin kilpailtuja toimialoja, joilla toimii runsaasti yksityisiä yrityksiä.

Kunnissa on arvioitava tarkasti, minkälaista yritystoimintaa niiden on tarkoituksenmukaista harjoittaa. Jos markkinoilla toimitaan, on huolehdittava tasapuolisesta kilpailuasetelmasta yritysten kanssa. Erityisesti kilpailua haittaa kuntien mahdollisuus kiertää hankintalakia ja ostaa osittain omistamiltaan yhtiöiltä ilman kilpailutusta. Tämä johtaa tehottomuuteen ja kustannusten nousun kautta verotuksen kiristymiseen.

Kansantalouden kehityksen kannalta on merkittävää, miten tehokkaasti kunnat tuottavat palvelunsa ja kilpailuttavat hankintansa. Hankintoihin tarvitaan lisää tehokkuutta ja osaamista sekä rohkeutta tehdä yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa. Kuntien ei tarvitse omistaa juuri mitään, mutta niiden on osattava ostaa ja johtaa asiakkaana hankintojaan.

Kuntatalouden vuosia jatkunut heikko kehitys on johtanut kuntatalouden kriisiin jo ennen koronaepidemiaa. Erot kuntien vetovoiman välillä ovat kasvaneet 2000-luvulla. Velkarahalla kuntia ei voida pitää pystyssä. Tulevaisuuden kuntia voidaan rakentaa nykyjärjestelmää kehittämällä, ja kuntien välisellä yhteistyöllä on tässä merkittävä rooli. Kuntien tulee tavoitella suurempaa asukaspohjaa ja vahvempaa elinvoimaa, sitä myös yritykset tavoittelevat.

kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin johtaja

Kunnat harjoittavat laajaa elinkeinotoimintaa.