Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päästötavoitteet saavutettavissa – "Tiekartassa ei vaadita teollisuuden sähkönkulutuksen rajua leikkaamista, vaan teollisuuden kuluttaman sähkön päästöjen leikkaamista"

Vaihtoehto Tampereen kaupunginvaltuutettu Aarne Raevaara kirjoitti kolumnissaan hämäävästi Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan tavoitteista.

Tiekartassa ei vaadita teollisuuden sähkönkulutuksen rajua leikkaamista, vaan teollisuuden kuluttaman sähkön päästöjen leikkaamista. Tiekartan tavoitteisiin pääseminen vaatii toki muun muassa energiatehokkuuden parantamista, mutta erityisesti vähäpäästöisen sähkön käyttämistä.

Päästöt ovat jo nyt laskeneet huomattavasti vuoden 1990 tasosta. Tähän vaikuttaa osaltaan tehtaiden sulkeminen vuosina 1990–2010. Tuona aikana teollisuuden käyttämän ostosähkön määrä laski lähes puoleen.

Teollisuuden sähkönkulutuksen päästöt olivat Tampereella tiekartan mukaan vuonna 1990 126 kt CO2e (hiilidioksidiekvivalenttia), kun vuonna 2018 vastaava lukema oli enää 31, ja ennuste ja tavoite vuodelle 2030 on 7 kt CO2e.

Matkaa tavoitteeseen on siis edelleen, mutta tavoitteen toteutuminen näyttää realistiselta eivätkä ympäristötavoitteet ole tuhoamassa teollisuuden elinvoimaa.

Lisäksi on huomattava, että kaupunki ei laadi ilmastolakeja, vaan kaupungin laatima tiekartta ”kertoo kaupungin ilmastoteoista, mutta samalla se on kutsu yrityksille, yhteisöille ja kaikille tamperelaisille ilmastokumppanuuteen.” Itse asiassa useat eri teollisuudenalat ja suuryritykset ovat jo ilmoittaneet tavoittelevansa hiilineutraaliutta, jota pitävät jopa kilpailuetuna.

Ja toisin kuin Raevaara väittää, hiilineutraalissa kaupungissa eletään hyvää ja mielekästä elämää. Liikkuminen on helppoa ja turvallista, kaupunki on entistä viihtyisämpi ja palvelut toimivat. Kuntavaalit mahdollistavat positiivisen kehityksen.

Mirja Salmijärvi

kuntavaaliehdokas (vihr.)