Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ilmastonmuutos haastaa liikuntapalvelut – "Tulevaisuudessa tekojääratoja voisi olla esimerkiksi Tesomalla, Hervannassa ja Kaukajärvellä"

Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elämään monin tavoin. Viime vuosina olemme tottuneet pitkään syksyyn. Viime syksykin runsaine sateineen kesti syyskuusta joulukuun loppupuolelle. Talvi alkoi vasta joulun alla. Uusi normaali haastaa kaupungin toiminnot, kuten liikuntapalvelut.

Liikkumattomuus on yksi vakavimpia terveysuhkia yhteiskunnalle. Tutkimusten mukaan liikkumattomuuden suorat kokonaiskustannukset Tampereen osalta ovat 24 miljoonaa euroa ja tuottavuuskustannukset 167 miljoonaa euroa.

Yhteensä siis 191 miljoonaa euroa vuodessa.

Arkiliikunnan merkitys erityisenä edistämiskohteena nousee vahvasti esiin, koska sillä on keskeinen vaikutus tavallisten kansansairauksien riskien pienemiselle ja näin ollen myös terveydenhuollon kustannusten vähenemiselle.

Puhumattakaan elämän laadusta. Liikkumattomuus on keskeinen kuolleisuuteen vaikuttava tekijä.

Me elämme ilmastonmuutoksessa. Liikuntapaikkarakentamisessa pitää nyt katsoa tarkemmin tulevaisuuteen. Varsinkin talviliikuntalajit ovat kärsineet ilmaston lämpenemisestä. Sorsapuiston tekojääradan huima suosio osoittaa, että luistelijoita ja mailapelien harrastajia kaupungista löytyy.

Kynnys harrastaa pitää tehdä matalaksi.

Kaupungin tulisi laatia suunnitelmat tekojääratojen rakentamisesta eri puolille kaupunkia. Tulevaisuudessa tekojääratoja voisi olla esimerkiksi Tesomalla, Hervannassa ja Kaukajärvellä. Kynnys harrastaa pitää tehdä mahdollisimman matalaksi.

Näen tärkeänä, että hiihtäjien harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi selvitettäisiin hiihtoputken rakentamista Tampereelle. Lumen varastoinnin ansiosta hiihtokausi ei ole täysin sääolosuhteiden armoilla, mutta ilmastonmuutoksen myötä hiihtokausi on silti lyhyt.

Leikkipuistojen, päiväkotien ja koulujen pihojen ja muiden ulkoilupaikkojen rakentamisessa sateiden ja tuulien lisääntyminen pitää huomioida. Huollon pitää toimia säätilan eikä kalenterin mukaan.

Uusille innovaatioille on tilausta. Sääolosuhteista riippumattomat liikuntapaikat, kuten uimahallit ja liikuntahallit, on sijoitettava tasapuolisesti eri puolille kaupunkia.

kirjoittaja on SDP:n Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja.