Kolumni Hammashuollon laiminlyönti käy kalliiksi

Kolumni

Lastenlapsi pyysi vaarilta: ” Hymyile taas vaari, että nähdään kuinka huonot hampaat sulla on!”

Naurattiko?

Vaari nukkui pois, ensin aivohalvaus ja sitten todettiin alzheimer.

Keväällä ikäihmisiä peloteltiin ohjeistamalla pysymään kotona. Ei heidän itsensä tai yleisen turvallisuuden vuoksi. Miksi? No siksi, että hoitopaikkoja riittäisi ”yhteiskunnallisten avainalojen työntekijöiden” tarpeisiin. Jo ennestään pelokkaat ja yksinäiset peloteltiin oikein soittamalla, että pysykääkin kotona!

Viiveellä huomattiin, että kehittymässä on vakava uhka tulevaisuudelle: hoitovaje!

Nyt ihmiset eivät liiku, eivätkä hoidata hampaitaan ajoissa.

Hammashoito on kallista ja huonosti saavutettavissa, etenkin jos olet vähävarainen tai olet vailla kaikenkattavaa työterveyshuoltoa. Jos varallisuutesi antaa siihen mahdollisuudet, kuulut huonosti kasvavaan paremmin voivien ihmisten joukkoon.

Lääkärit ja etenkin hammaslääkärit tietävät, miten ratkaisevaa on suun ja hampaiden terveydenhoito koko ihmisen terveyden kannalta. On mediaseksikkäämpää puhua kansainvälisestä pandemiasta, ostella maskeja puliveivareilta paniikissa ja ratkaista ongelma pikavauhtia kehitetyillä rokotteilla.

Nuorempien hampaat tuhoaa sokeri ja energiajuomat ja huono hammashygienia. Ikäihmisillä sen tekee ikä. Purukalusto kuluu vaikka lapsuudessa olisi opittu pesemään hampaat minimissään aamuin illoin.

Nyt ihmiset eivät liiku, eivätkä hoidata hampaitaan ajoissa. Tämä tulee vääjäämättä kostautumaan jatkossa. Maallikkokin ymmärtää kuinka lähellä suusta lähtevät virtapiuhat ovat päänupin tietokoneyksikköä.

Kuvitteellisella kyselytunnilla sallittiin kuvitteellinen kysymys: pääministeriltä kysyttiin: ”Milloin eläkeläisten taitettu indeksi poistuu ja eläkeläisten eläminen köyhyysrajan alapuolella loppuu?”

”Laskelmiemme mukaan suuret ikäluokat lakkaavat jossain vaiheessa kuormittamasta järjestelmää”, vastasi pääministeri.

”Hallitus on aikataulussa. Ongelmaa ei ole.” kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut