Kunnallisvaalien alla on syytä kiinnittää huomioita niihin sanoihin, joita poliitikot käyttävät. Luomme niillä todellisuutta joka päivä, ja kannattaa pysähtyä pohtimaan, mihin suuntaan kukin Tamperetta haluaa sanoillaan kuljettaa.
Todellinen esimerkki sanojen voimasta nähtiin Yhdysvaltain vallanvaihdon yhteydessä, jossa meemit muuttuivat todeksi. Presidentti Trumpin todellisuuspakoinen ja kahtiajakoon yllyttävä twiittailu sai aikaan lähinnä toheloa vallankaappausyritystä muistuttavan tilanteen, jossa oli kuitenkin mukana ainekset suurempaan väkivaltaan.
Trumpin twiittailu ei ole yksittäinen ilmiö. Sosiaalisen median vaikutukset ovat kaikkialla maailmassa samanlaisia: poliitikkojen Twitteriin kirjoittamat sanat aiheuttavat todellisia seurauksia.
Suomessa on toistaiseksi vältytty vakavalta vaalihäiriköinniltä, mutta turhan vastakkainasettelun lietsominen ei ole täälläkään vierasta. Tampereella on viime aikoina saanut esimerkiksi seurata, miten eräät poliitikot ovat yrittäneet väkisin pukea esimerkiksi Hervannalle ongelmalähiön viittaa ja antavat ymmärtää, että ennen kaikkea kyse on lopulta maahanmuutosta.
Tämä tietenkin tehdään leikittelevin sanoin ja peitellyin ilmauksin – kuten aina. Populismiin kuuluu vastakkainasettelujen kärjistäminen ja ilkeyden paketoiminen huumorin suojiin.
Toinen esimerkki vastaavasta keskustelusta on niinkin arkinen kuin Tampereen keskusta. Aina kun poliitikko vaikkapa väittää, ettei keskusta ole saavutettavissa, kärsivät siellä toimivat yritykset. Yrittäjien osalta tämä on valitettavaa, etenkin kun remontit alkavat olla ohi.
Trumpin twiittailu ei ole yksittäinen ilmiö.
Koronan aikanakin Tampereen keskusta on nimittäin elänyt, eikä vähiten valmistuvan Hämeenkadun myötä. Syksyä ovat valaisseet paitsi palkitut valaistukset, myös yrittäjien itsensä tekemät innovaatiot, terassi-igluista lähtien. Tältäkin työltä nuivat lausahdukset vetävät mattoa alta.
Ongelmia tai haasteita ei pidä hyssytellä. Ison megafonin mukana tulee kuitenkin iso vastuu.
Sanat ovat tekoja, ja kun näkyvät poliitikot käyttävät sanojaan pelon ja epäluulojen lietsomiseen, on sillä todellisia vaikutuksia ihmisten käytökseen.
kirjoittaja on elivoimasta ja kilpailukyvystä vastaava apulaispromestari (vihr.)