Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Itsenäisyydenkadun uuden alikulkusillan ja matkaterminaalin toteuttamissopimusta.
Käytännössä nykyiset Itsenäisyydenkadun alikulku ja asematunneli yhdistetään yhdeksi matkaterminaaliksi, josta tunnelin kohdalle tulevalta ratikkapysäkiltä on suora yhteys liukuportaita pitkin kerrosta ylemmäs ratapihalle. Terminaaliin on tulossa myös uutta liiketilaa.
Tampereen kaupungin osuus vajaan 50 miljoonan hankkeesta on 18,3 miljoonaa euroa. Muut sopimusosapuolet ovat Väylävirasto ja VR Yhtymä. Jos töihin päästään jääkiekon MM-kisojen jälkeen kesällä 2022 tulisi valmista vuonna 2026.
Alikulku ja matkaterminaali ovat kuitenkin vasta ensiaskel asemakeskushankkeessa, johon kytkeytyy myös Tampereen henkilöratapihan uusiminen. Vielä ilman rahoituspäätöstä olevan Väyläviraston hankkeen kustannukset ovat yli 100 miljoonaa euroa. Tämä parantaa paitsi Tampereen saavutettavuutta myös koko pääradan liikenteen toimivuutta ja matkustusmukavuutta. Lisäksi alueelle tulisi kaukoliikenteen bussiterminaali.
Vuoteen 2040 mennessä asemakeskuksen alueen kokonaisasiointi- ja kävijämäärän on arvioitu kasvavan 20 miljoonaan henkilöön vuodessa.
Näiden ympärille muun muassa kansille rakentuva uusi asemaseutu yhdistää radan tähän saakka kahtia jakaman keskustan ja synnyttää uutta kaupunkitilaa. Liiketilalla liikenteen solmukohdassa on vetovoimaa. Uusiin toimisto- ja liiketiloihin arvioidaan tulevan 3000–4000 työpaikkaa. Asuntojakin valmistuu jopa 4000 asukkaalle.Asemakeskuksen kokonaisuuden rakentamisen vuosina 2022–35 arvioidaan tuovan 4600 henkilötyövuotta. Verotuloja tulee kymmeniä miljoonia.
Tämän kokonaisuuden aloittamiseksi 18,3 miljoonaa euroa tuntuu siis kohtuulliselta siemenrahalta. Tampere ei koko hankkeen aikana toki tällä pääse, mutta suuremmat eurot tulevat valtiolta ja ulkopuolisilta rahoittajilta ja rakennuttajilta.
Kun investoinneista puhutaan, on tärkeää muistaa, että tällaiseen hyötysuhteeseen päästään vain elinvoimaisissa kasvukaupungeissa. Tällä tiellä Tampereenkin on hyvä pysyä.