Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Uudenvuodenlupauksia – "Vaatimusten maailmassa tulee väistämättä tarve saada asioita valmiiksi"

Perinteisesti tässä vaiheessa useamman lupauksen kanssa on ollut ”haasteita”. Siksi ajattelin, että ehkä niiden äärelle voisi hetkeksi pysähtyä pohtimaan, miksi ne tuntuvat niin vaikeilta.

Minulle lupaukset ovat enemmänkin periaatteita, joita toivoisin voivani noudattaa.

En oleta. Liian usein huomaan tietäväni mitä toinen ajattelee ja tulee seuraavaksi sanomaan. Vastaus on mielessä jo valmiina ja sen saaminen takaisin kielen päältä on vaikeaa.

Kuulen. Kuulen mitä toinen sanoo ja pyrin ottamaan kuulemani todesta liittämättä siihen omia ennakko-oletuksiani. Toki kuulemani suhteutuu aina aikaisempiin kokemuksiin ja käsillä olevaan tilanteeseen, mutta niiden painaminen tietoisesti ainakin vähäksi aikaa taka-alalle antaa mahdollisuuden paremmalle ymmärtämiselle ja keskustelulle.

Perehdyn. Virikkeiden maailmassa on houkutuksena haalia paljon tietoa ja tutustua niihin vain pintapuolisesti. Oma kirjahyllyni, kirjaston lainauslistani ja kirjamerkkikokoelmani ovat tästä oivallisia esimerkkejä. Aina tuntuu olevan aikaa siirtää perehtymistä tuonnemmaksi. Virsirunoilijan sanat ovat tässä hyvä ohje ”Anna nähdä olennainen, siitä olla riippuvainen.”

Hidastan. Nopean johtopäätöksen tekeminen on houkuttelevaa. Tässä virikkeiden ja vaatimusten maailmassa tulee väistämättä tarve saada asioita valmiiksi. Viime aikoina olen päässyt mukaan useampaan hankkeeseen, joiden kesto on vuosia. Ne tuntuvat lohdullista, kun ne mahdollistavat hitaudessaan oppimisen, ajattelun kehittymisen ja aidon muutoksen.

Kuulen mitä toinen sanoo ja pyrin ottamaan kuulemani todesta.

Olen kärsivällinen. Tämä periaate antaa edellä mainituille periaatteille mahdollisuuden toteutua. Muutokset ja kehittyminen ovat hitaita.

Perehtyminen vaatii aikaa.

Toisen kuunteleminen edellyttää oman mielen rauhoittamista. Olettamisen välttäminen raivaa tilaa ymmärtämiselle.

Periaatteiden kanssa kompuroiminen on elämänmittainen matka.

Kokemuksen myötä on ainakin oppinut tunnistamaan tilanteita paremmin ja toivottavasti myös toimimaan niissä viisaammin.

Mitkä periaatteet sinun vuodessasi ovat tärkeitä?

kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja.