Tampereen kaupungin myöntämä omaishoidon palveluseteli on tarkoitettu omaishoitajan vapaan aikaisen hoidon järjestämiseksi päiväkeskuksessa, perhehoidossa tai asiakkaan kotona.
Jos omaishoidettava ei halua lähteä kotoa, niin kotiin voidaan hankkia palvelusetelillä hoitaja tai omaishoitaja voi sopia jonkun tutun henkilön kanssa sijaishoitajuudesta eli sijaishoitaja hoitaa omaishoidettavaa omaishoitajan vapaan aikana.
Tampereen kaupunki on päättänyt omaishoidon palvelusetelituottajat.
Omaishoitajat ja hoidettavat ovat eri-ikäisiä, kuntoisia ja heidän palvelutarpeensa on hyvinkin erilaisia. Tämän johdosta palveluseteleitä pitäisi pystyä hyödyntämään myös muuhun kuin omaishoitajan vapaan järjestämiseen.
Vapaan pitäminen on tärkeää omaishoitajan jaksamisen kannalta. Valitettavasti moni jättää kuitenkin vapaansa käyttämättä. Olisi tärkeää kannustaa omaishoitajia pitämään vapaitansa ja tarkistella viranomaisten toimesta aika ajoin, että ne pidetty.
Tärkeää olisi huomioida myös omaishoidettavan jaksaminen, toiveet ja tarpeet. Tämän vuoksi olisi suositeltavaa laajentaa palveluseteleiden käyttökohteita esimerkiksi harrastustoimintaan, joka tukee omaishoidettavan toimintakykyä ja antaa virikkeitä. Harrastustoimintaa voisi olla esimerikisi yksityiset ja kaupungin omistamat kuntosalit, vesijumppa, kuoro, puutyöt, teatteriharrastus tms.
Omaishoitajankin työ helpottuu kun hoidettava on iloisempi ja virkeämpi.
Kulkeminen asioille, kauppaan, terveyskeskukseen on kallista. Monella ei ole mahdollista käyttää liikkumiseen omaa autoa eikä varaa maksaa taksikyytejä itse. Sote- ja kelataksien saamisen ehdot ovat erittäin tiukat ja ehdot täyttyvät vain harvoilla omaishoidettavalla.
Yhdellä julkisella kulkuvälineellä ei pääse tarvitsemaansa paikkaan ja jopa palvelubussia joutuu vaihtamaan moneen kertaan ennen kuin pääsee perille. Palveluseteleitä pitäisi voida käyttää myös omaishoidettavan liikkumiseen ja asiointiin ja joukkoliikenteen lippuihin.
Kirsi-Maarit Asplund
kaupunginhallituksen jäsen (ps.)