Kolumni: Pikku-Hitlerit ja Stalinin perilliset – "Nykyisessä nationalismin ja populismin nousussa on selviä yhtymäkohtia 1930-luvun Eurooppaan"

Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ei löydä Iiris Suomelan puheille kaikupohjaa.

Aleksi Jäntti

Stalin nousi valtaan Neuvostoliitossa vallankumouksen myötä, Hitler Saksassa laillisin keinoin. Molempien päämäärät olivat niin jalot, että nykyisen kaltaiselle oikeusvaltioperiaatteelle ei tarvinnut edes tuhahtaa. Oikeuslaitos valjastettiin palvelemaan vallanpitäjien tarkoitusperiä.

Hitlerin ja Stalinin politiikan hinta voidaan laskea kymmenissä miljoonissa ihmishengissä. Stalinin tiedetäänkin todenneen, että yksi kuolema on tragedia, miljoona kuolemaa tilastotieto. Hitlerin rotuoppia leimasi antisemitismi, mutta kaasukammioon saattoi joutua myös pelkän erilaisuuden vuoksi. Olemalla tummaihoinen, homoseksuaali, vammainen...

Näiden ideologioiden rakentamista raunioista syntyivät länsimaiset arvot: vapaa demokratia, laillisuusperiaate, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Suomen perustuslaissa on kirjaus yhdenvertaisuudesta: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Populismi on löyhä ideologia, joka ei tarjoa kokonaista maailmankuvaa. Eri aikakausina ja eri puolilla maailmaa populismi on ollut erilaista, mutta sen on tunnistettu seuraavan samaa logiikkaa: vain ”me” edustamme kansaa, ”eliitti” on ongelma, kaikki eivät kuulu kansaan, ”meillä” on moraalinen oikeutus valtaan, karismaattinen johtaja, vallankumouksellinen agenda, vallassa pysymisen taktiikat: aluksi vallataan koko valtakoneisto, ostetaan ääniä, tukahdutetaan kansalaisyhteiskunta. Kun puoluepolitiikka heikkenee, populismi vahvistuu. Kilpailevassa populismissa kaksi populistista liikettä asettuu yhteiskunnan sisällä toisiaan vastaan.

Nykyisessä nationalismin ja populismin nousussa on selviä yhtymäkohtia 1930-luvun Eurooppaan. Kun ihmisiä aletaan politiikan teon välineenä luokitella, osoitella ja arvottaa sukupuolen, iän, alkuperän, vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella, jokaisen historiaa tuntevan hälytyskellot soivat: piikkilankojen levittäminen ja krematorioiden sytyttely on alkanut. Kongressi vallattiin jo!

Oikeusvaltio on arvokkainta, mitä meillä on. Sitä ei tule heikentää millään tavoin.

kirjoittaja on kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari (kok.)

Oikeusvaltio on arvokkainta, mitä meillä on.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut