Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onnettomuusristeys mietittävä uusiksi – "Kaupungin pitäisikin tarttua toimeen rohkean ennakkoluulottomasti ja poistaa länsipuolen ramppi kokonaan!"

Hervannan valtaväylän ja Nekalantien välisellä rampilla sattui Tampereen ensimmäinen raitiotieonnettomuus autonkuljettajan ajettua raitiovaunun eteen keskiviikkona 30.12.2020. Kyseinen paikka arvattiin jo ennalta alttiiksi onnettomuuksille.

Risteyksen nykyisissä turvalaitteissa, eli jokerivaloissa, on kaksi isoa heikkoutta; ensinnäkin ne eivät takaa riittävää turvallisuutta, ja toisekseen raitiotien toimivuus kärsii nopeusrajoituksen takia.

Risteykseen on jo aiemmin ehdotettu puomeja, joiden avulla raitiovaunu voisi ajaa täydellä nopeudella. Kuitenkin puomien operointi haittaa autoliikennettä, eivätkä nekään täydellisesti estä radan yli ajamista. Eritasoratkaisu olisi turvallinen ja sujuva, mutta paikan luonteen takia todella kallis ratkaisu.

Risteys onkin suunniteltava uudestaan järjestämällä autoliikenne Hervannan valtaväylältä Nekalantielle ja Sotilaankadulle kokonaan itäpuolen ramppia käyttäen.

Uudet liikennevalot eivät hidastaisi autoliikennettä merkittävästi, sillä ne voitaisiin kytkeä yhteen Messukyläntien rampin liikennevalojen kanssa. Samalla poistuisi Valtaväylän viimeinen valo-ohjaamaton liittymä Hervannan ja Teiskontien välillä lukuun ottamatta moottoritien valtavaa eritasoliittymää, ja alueen liikenneympäristö yhtenäistyisi loogisemmaksi kokonaisuudeksi.

Parantuvan liikenneturvallisuuden ja raitiotieliikenteen sujuvuuden lisäksi rampin poistamisella saavutettaisiin muitakin etuja: kun Turtolan kauppakeskuksen aluetta kehitetään, autoliikenne voidaan ohjata selkeämmin Hervannan valtaväylältä yhtä ramppia pitkin kohti kauppakeskusta.

Kaupungin pitäisikin tarttua toimeen rohkean ennakkoluulottomasti ja poistaa länsipuolen ramppi kokonaan!

Läntisen rampin silmukan sisällä oleva maa-alue voitaisiin osoittaa selvemmin osaksi nykyistä virkistys- ja viheraluetta. Nekalantien ja Hallilantien liittymä ei olisi enää niin vilkas, jolloin läheisen koulun ympäristö olisi rauhallisempi ja turvallisempi liikenteen kannalta.

Kaupungin pitäisikin tarttua toimeen rohkean ennakkoluulottomasti ja poistaa länsipuolen ramppi kokonaan!

Juha Joki

Urbaani Tampere ry