Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Eikä tässä vielä kaikki... – "Pandemiavuoden erikoisuus on se, että myös menneisyyden ennustaminen on haastavaa"

Talouden suhdanteiden ennustaminen on tunnetusti hankalaa. Pandemiavuoden erikoisuus on se, että myös menneisyyden ennustaminen on haastavaa. Tampere niittää pandemiavuonna yllätysmiljoonia.

Muuttujia on matkassa niin paljon, että Tampereen talouden viime vuoden tilinpäätöksen kehittyminen tarjoaa yllätyksiä vielä kun vuosi on jo ohi.

Vielä huhtikuussa tilikauden tulosennuste ehti käydä jo yli 45 miljoonan miinuksessa. Koronaiskusta Tampereen kaupungille pelättiin pahimmillaan 100 miljoonan euron suuruista. Syksyyn koittaessa ennuste kääntyi kuitenkin jo plussalle.

Nyt tammi-marraskuun perusteella laaditun tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden tulokseksi arvioidaan 33,8 miljoonan euron ylijäämää. Eikä tässä vielä kaikki...

Ennusteen laatimisen jälkeen tuli uusi yllätys, kun joulukuun verotilitys oli kunnallisveron osalta huomattavasti arvioitua suurempi. Syynä oli se, että kunnallisverotilitysten pohjana oleva koko maan palkkasumma-arvio putosikin selvästi vähemmän, kun pelättiin. Tampereelle tämä tarkoitti 15 miljoonaa odottamatonta euroa. Tilinpäätöksen lopullinen miljoonamäärä kasvanee marraskuun ennusteesta selvästi.

Jos otetaan huomioon koko kaupunkikonserni, kipuaa ylijäämä jo marraskuun ennusteessa 80 miljoonaan euroon.

Realiteetit on silti hyvä muistaa. Ilman valtion tukitoimia tilinpäätösennuste olisi nyt 58 miljoonaa pakkasella. Valtion tukipaketti valtionosuuksiin, yhteisöveron jako-osuuden nosto ja tuki joukkoliikenteelle ovat siis auttaneet reilusti yli 80 miljoonalla.

Toki onnistumisia on saatu omillakin toimilla. Menojen kasvun pitäminen 3,4 prosentissa on vähintäänkin kohtuullinen suoritus kasvukaupungissa erikoislaatuisena vuonna. Tätä kuria tarvitaan, sillä valtio ei tulevina vuosina kuittaa miinuksia.