Lukijalta | Mistä leipä koronan jälkeen? – "Tampereen kaupungin tulisi ottaa asiassa aloite ja koota paikalliset toimijat yhteen asiaa suunnittelemaan"

Sote-uudistus siirtää 2/3 pois kuntien tehtävistä maakunnille. Sen jälkeen koulutoimen ohella kunnan merkittävä toimiala on elinkeinojen kehittäminen tai kuten sitä sanotaan elinvoiman kehittäminen.

Tampere on ollut ja on edelleen merkittävä teollisuuskaupunki, vaikka teollisuuden perinteinen valta-asema onkin rakoillut. Kuntien tulee varmistaa tulevan veropohjan riittävyys. Se edellyttää uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Valtio on antanut kunnille koronatukea pienien kuntien kohdalla jopa menetyksiä suuremmassa määrin. Nyt puhutaan jo elvytyksen jälkeisestä julkisen talouden sopeutuksesta.

Jos kansantalouden tuotantoperusta ei laajene eikä kansantulo kasva, sopeutus on sitä kivuliaampaa. Pirkanmaata ei voi jättää alihankintateollisuuden kentäksi eikä julkisen talouden tuloja voi varmistaa tapahtumaelinkeinojen tuloilla.

Ensisijaista on nyt varmistaa talouden kasvu kehittämällä valmistavaa tuotantoa tavoitteellisesti.

Saksalla on kansallinen ohjelma neljännen teollisen vallankumouksen toteuttamiseen. Suomessa eivät sen paremmin valtio kuin teollisesti merkittävät seutukunnatkaan ole reagoineet asiaan.

Tampereen kaupungin tulisi ottaa asiassa aloite ja koota paikalliset toimijat yhteen asiaa suunnittelemaan.

EU:n käynnistämä laaja elvytysohjelma on myös vaarassa jäädä yksittäisten hankkeiden toteuttajaksi. Näin merkittävät tuet ja ohjelman tavoitteet vaatisivat laajaa julkisen toimijan organisoimaa ohjelmaa.

Elvytystukia voi ja pitää käyttää energiahuollon tekemiseksi hiilivapaaksi, teollisuuden innovaatioiden, tehokkuuden ja tuotantotapojen parantamiseen, liikenteen, asumisen ja logistiikan ympäristö- ja ilmastoystävällisyyden sekä uusien materiaalien kuin myös materiaalien kierrätyksen samoin kuin vaadittavan infrastruktuurin kehittämiseksi.

Pirkanmaa on perinteidensä pohjalta sopiva talousalue toteuttamaan valmistavan tuotannon uudistamisen ja laajentamisen ohjelman. Täällä on ymmärrystä teollisten toimipaikkojen edellytyksistä, perustamisesta ja toiminnasta sekä niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Tampereen kaupungin tulisi ottaa asiassa aloite ja koota paikalliset toimijat yhteen asiaa suunnittelemaan.

Tarvitaan liiketoimintaympäristöstä vastaava kaupunki ja ympäristökunnat, innovatiivisia teollisia yrityksiä, kauppakamari, yliopisto, ammattioppilaitokset ja työelämän sosiaalipartnerit.

Tehtävänä on luoda sellaisia käytäntöjä, hankkeita ja kokeiluja, joilla synnytetään uusia yrityksiä, joiden rahoituksessa voidaan hyödyntää em. rahoituslähteitä. Lisäksi Business Finlandin alueelle suunnattua kehittämisrahaa tulee voida koordinoida hankkeen puitteissa.

Jari Roslöf

Veikko Räntilä

Teollisuusliiton paikallisaktiiveja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut