Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Ihka ensimmäinen – "Fb-live oli ihka ensimmäiseni. Vähän jännitti teknologinen onnistumiseni"

Vuoden aluksi pidin Facebook-liven. Ihmiset kysyivät tärkeistä asioista: kuntalaisten palvelut, sähkönsiirtomaksujen tolkuton kalleus, eläkkeensaajien asema, asuinalueiden turvallisuus, lasten harrastusmahdollisuudet, kaupunkiluonto.

Esillä oli valtiovarainvaliokunnan kuulumiset, jossa käsittelimme Joulun alla budjetin. Sivistys- ja tiedejaostossa iloitsimme uuden sivun aukeamisesta koulutuksen historiassa: oppivelvollisuuden laajentaminen. Sen myötä nuoret pääsevät varmemmin kiinni tulevaisuuden rakentamiseen. Se auttaa myös monia perheitä, kun toinen aste muuttuu aidosti maksuttomaksi.

Jaostomme teki myös joitakin lisäyksiä. Olen iloinen voidessamme tukea kirjastoja, lasten kulttuurikokemusten lisäämistä, lukutaidon parantamista sekä kuvataiteen ja -taiteilijoiden toimeentuloa näyttelykorvauksen kautta.

Pienilläkin summilla voi edistää isoja asioita. Kun miettii vaikkapa kirjaston merkitystä, se on yksi tasa-arvon peruskivistä. Se on sivistyksen ja elämysten mahdollistaja ja monipuolinen ”yhteinen” olohuone kaikille.

Tulevaisuuden iso haaste on tasa-arvo digimaailmassa. Kun maailma digitalisoituu entisestään, täytyy jokaisella olla mahdollisuus olla osallinen uudenkin tyyppisessä maailmassa. Olennaista on tasavertainen pääsy laitteiden pariin, osaaminen niiden käytössä, sekä vaihtoehtoisen palvelun mahdollistaminen niille, jotka eivät näiden laitteiden pariin pääse, tai joilla ei ole niiden vaatimaa osaamista.

Ja yleisesti pitää muistaa, että aina ei kone tai tekoäly muutenkaan voi toista ihmistä korvata - ei voi, eikä pidäkään.

Fb-live oli ihka ensimmäiseni.

Kirjastojen tukeminen on tarpeen myös edellisen haasteen näkökulmasta. Katson, että niillä osaltaan on iso rooli tasa-arvoistajana digimaailmassa. Kirjastoille sopisi esimerkiksi eräänlainen digitalkkarin rooli.

Näinä aikoina kohtaamme usein virtuaalisesti. Mainittu Fb-live oli ihka ensimmäiseni. Vähän jännitti teknologinen onnistumiseni. Kaikki meni ihan hyvin. Ainoa ”pikku juttu” oli, että olin kuvassa koko lähetyksen ”lappeellaan” katsojaan nähden. Mutta oppia ikä kaikki. Jatkan Facebook-livejä. Ja toivotaan, että pian päästäisiin kohtaamaan myös perinteisempään tapaan Tammelan torilla.

Hyvää alkanutta vuotta.

kirjoittaja on tamperelainenkansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)