Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kierre poikki – "Nyt kaikilta politiikassa toimivilta ja poliittiseen keskusteluun osallistuvilta on syytä toivoa rakentavia keskustelunavauksia"

Suomen aikaa keskiviikon ja torstain väliset tapahtumat Washingtonissa olivat jälleen uusi osa uskomatonta uutisvuotta.

Väkijoukko tunkeutui kongressiin kesken istuntoa, jossa piti vahvistaa Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos. Vahvasti tapahtumien kulkuun myötävaikuttaneen Donald Trumpin neljä vuotta kestänyt show meni samalla kaikilla mittareilla liian pitkälle. Näin on tosin kuviteltu kerta toisensa jälkeen jo pitempään.

Nyt jälkiselvittelyt ovat edessä Yhdysvalloissa, mutta yhteiskunnallisen kehityksen pohdinnan paikka on myös muualla – meilläkin.

Suomessa työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa on tähän mennessä ihmetelty lähinnä sitä, miten kukaan voi äänestää Trumpin kaltaista poliitikkoa hoitamaan niin kutsuttuja yhtiesiä asioita.

Trumpia äänesti yli 70 miljoonaa amerikkalaista, joista jokaisella on ollut jonkinlainen perustelu valinnalleen. On naiivia olettaa, että tämä porukka on Trumpin suoranaisen valehtelun ja salaliittoteoretisoinnin harhauttamia idiootteja. Trumpin viestille on ollut tilaus ja yhteiskunnallinen tausta. Nyt nähtiin, että tuhannet ihmiset ovat valmiita puolustamaan Trumpin luoman harhaisen totuuskäsityksen synnyttämää demokratiaversiota äärimmäiseltä tuntuvalla tavalla.

Ajatus on pelottava, mutta sen olisi syytä herättää myös Suomessa. Tapahtunutta ei saa ohittaa ilman ilmiön avaamista ja myös itsetutkiskelua. Kysymys tämän kaiken mahdollisuudesta Suomessa on nyt relevantimpi kuin koskaan.

Yhdysvaltojen kaksipuoluemallissa on – Euroopasta katsoen vaivihkaa – ajauduttu tilanteeseen, jossa toista osapuolta ei kuunnella, ei ymmärretä, eikä toisen olemassaolostakaan olla täysin perillä. Perinteinen demokraattien ja republikaanien vastakkainasettelu on revennyt kuiluksi.

Suomessa on perinteinen ja vakaa monipuoluejärjestelmä, mutta politiikan polarisoitumisesta on oltu täälläkin huolissaan.

Nyt kaikilta politiikassa toimivilta ja poliittiseen keskusteluun osallistuvilta on syytä toivoa rakentavia keskustelunavauksia, miten vastakkainasettelun kierre estetään Suomessa.