Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Pyhä työvuorolista – "Marinin verbivalinta on lytätty asian vakavuuteen ja pääministerin valta-asemaan nähden laimeaksi ja passiiviseksi. Toivominen ei nyt rokottamisessa riitä"

Kansalaisia on viime päivät huvitettu – ja muistutetaan: tämä on oikeasti vakava asia – laskelmilla, joiden mukaan ensimmäisen viikon reilun 2000 rokotteen tahdilla suomalaiset on rokotettu koronaa vastaan kahteen kertaan 115 vuodessa. Lupaus vauhdin kiihtymisestä lähiaikoina 20 000 rokottamiseen pienentäisi aikaa merkittävästi 11,5 vuoteen.

Huolestuttavinta on se, että kyseessä ei ole ydinfysiikka, vaan yksinkertainen jako- ja kertolasku.

Vielä huolestuttavampia ovat kuitenkin selitykset. Uudenvuoden aikoihin kerrottiin, että merkittävä osa ensimmäisistä rokotuksista oli jäänyt Suomessa antamatta, koska rokotettavat olivat olleet lomalla.

Rokotteen saamisen viivästyminen päivällä, kahdella tai viikolla alkupäässä pidentää mahdollisesti hoitajan tartuttavuusaikaa ja pandemian kestoa loppupäästä vähintään vastaavalla ajalla.

Vuosilomat ja vapaapäivät on ansaittu ja hoitajia on turha syyttää. Moni olisi rokotteen varmasti vapaaehtoisesti ottanut vapaista huolimatta. Silti oman väen rokottamisen ripeä aloittaminen olisi vaatinut huomattavasti enemmän suunnitelmallisuutta ja päättäväisyyttä. Myöskään suunnitelmista massarokotusten järjestämiseksi ei vielä ole kerrottu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla ”toivovansa”, että rokottamistahti olisi ripeämpi. Marinin verbivalinta on lytätty asian vakavuuteen ja pääministerin valta-asemaan nähden laimeaksi ja passiiviseksi. Toivominen ei nyt rokottamisessa riitä.

Poliittista vastuuta ei voi kiertää. Marinin hallitus on tähän mennessä toiminut päättäväisesti, tarmokkaasti ja myös onnistuneesti nimenomaan koronan terveydellisten vaikutusten pienentämiseksi rajoittamalla merkittävästi yrittäjien elinkeinotoimintaa ja kansalaisten elämää.

Jos jo ennakoituja rajoituksia on tulossa lähiaikoina lisää, kysyy lomautuksiin joutuva yrittäjä esimerkiksi siitä, miksi hoitajat voivat lomailla, kun rokotteet ovat jo pakkasessa, mutta omien työntekijöiden kanssa kanssa joudutaan koviin ratkaisuihin tai miten rokotusohjelma hallituksen mielestä etenee.

Hyviin kysymyksiin vaaditaan silloin hyvät vastaukset.