Kolumni Tampereen kaupunkiseutu on jo Suomen toinen metropoli

Monesti vertailut Ruotsiin ovat mielenkiintoisia. Tehdäänpä tässä yksi sellainen. Ruotsiin on kehittynyt kaksi selkeää metropolialuetta, 2,3 miljoonan asukkaan Suur-Tukholma ja miljoonan asukkaan Suur-Göteborg, jotka kasvavat selkeästi muita keskuksia vauhdikkaammin. Samanlainen kehitys on ripeytynyt myös Suomessa. Nyt voidaan jo hyvällä syyllä puhua kahdesta suomalaisesta metropolista, 1,2 miljoonan asukkaan Helsingistä ja lähes 0,5 miljoonan asukkaan Tampereesta.

Suomalaisessa kehityksessä erityinen kehitysloikka on tapahtunut Tampereen kaupunkiseudun osalta. Se on huikean vetovoimainen ja kasvu on ripeää. Täällä tapahtuu.

On tosiasia, että muut suomalaiset kaupunkikeskukset eivät enää oikein tarjoa vertailukohtaa. Kun kaupungistumiskehitys on Suomessa vielä paljolti muita länsimaita jäljessä, voi kehityksen ennustaa kiihtyvän edelleen.

Taloustutkimus julkisti hiljattain tutkimuksen, jossa kysyttiin elinkeinoelämän päättäjien mielipiteitä yli 30 000 asukkaan kaupungeista. Meiltä mukana olivat Kangasala, Nokia, Ylöjärvi ja Tampere. Ne menestyivät mainiosti. Kiitosta saivat liikenteellinen sijainti, hyvä työvoiman saatavuus, toimivat yhteydet alueen oppilaitoksiin, innovaatioiden tukeminen ja myös hyvä kuntayhteistyö. Nämä ovat leimallisia suuren kaupunkiseudun menestystekijöitä, joiden saavuttamiseen tarvitaan kriittistä massaa. Sitä ei Suomesta Helsingin ja Tampereen ulkopuolelta juuri löydy. Kiitosta tuli myös markkinoinnista. Kun kokonaispaketti ja toimiva tarina ovat kunnossa, on tietysti mitä markkinoidakin!

Jotta voimme olla täysimittainen metropoli, tarvitsemme lisää kansainvälisiä yhteyksiä. Tämä koskee lentoliikennettä, oppilaitosten yhteistyötä, vientiä ja pääomia. Talous lähtee varmuudella elpymään ja patoutunutta kysyntää ja pääomia purkautuu. Moni yritys sekä päättäjä arvioivat toimintaympäristöään uudelleen.

Olemme ehdottomasti voittajia, Tampereen kaupunkiseutu on voittaja kansainvälisestikin. Meidän on muistettava pitää itsestämme ääntä Suomen toisen metropolin ansaitsemalla voimakkuudella.

kirjoittaja on Business Tampereen ja Visit Tampereen toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut