Pääkirjoitus: Rokoteriemu vaarallista – "Maskiton ja muutenkin huoleton arki on vielä kuukausien päässä"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Viikonloppuna koettiin hetki, jota on viimeiset yhdeksän kuukautta odotettu. Sunnuntaina HUS:ssa hoitohenkilökuntaan pistetyt ensimmäiset koronarokotteet nousivat isoksi mediatapahtumaksi. Maanantaina ensimmäisiä rokotteita piikitettiin Tampereella Taysin teho-osastojen työntekijöihin.

Valtioneuvosto antoi joulun alla asetuksen, jonka mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan työntekijät ja asukkaat, toisena yli 70-vuotiaat, kolmantena riskiryhmiin kuuluvat ja sen jälkeen muut.

Tarkennuksia tulee matkan varrella, kun rokotetta saadaan maahan lisää. Tällä hetkellä arvioidaan, että terveet työikäiset saisivat rokotteita jo mahdollisesti huhtikuussa.

Tunnelin päässä loistaa jo kirkas valo. Valo saattaa nyt sokaista. Myös edessä olevan matkan arvioiminen kohden valoa on hankalaa. Epidemia on juuri nyt vaiheessa, jossa riskit ovat monesta eri syystä suurimmillaan. Rokoteriemun ei saa antaa hämätä.

Vaikka rokottaminen etenee, saatetaan talvikuukausina nähdä vielä suositusten ja rajoitusten tiukentamista, sillä pandemian vaikein vaihe saattaa olla vasta edessä. Terveydenhuoltoa tulee lähikuukausina kuormittamaan myös tavanomainen kausi-influenssa.

Rokotteissakin on monia kysymysmerkkejä. Vielä ei tiedetä varmasti, estääkö rokote pelkästään vakavat oireet vai myös tartunnan saamisen ja viruksen levittämisen. Sataprosenttista suojaa sairastumiselta ei anna rokotekaan.

Maskiton ja muutenkin huoleton arki on vielä kuukausien päässä – jos kaikki toimii niin kuin oletetaan ja toivotaan. Asiantuntijoiden mukaan epidemian kuihtuminen ja varotoimista luopuminen vaatii immuniteetin noin 70 prosentille väestöstä.

Rajoitteiden noudattamisella, käsihygienialla ja maskien käytöllä on siis vielä useamman kuukauden ajan iso merkitys siihen, kuinka nopeasti virus alkaa todellisuudessa väestössä vähentyä.

Suomalaisten kestokyky mitataan vielä kerran tilanteessa, jossa lipsuminen tuntuu koko ajan houkuttelevammalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut