Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Juhlapyhien painekattila – "Korona-epidemia vapauttaa monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vuodenvaihteen pakollisilta sukujuhlilta"

Surullista sanoa, mutta korona-epidemia vapauttaa monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vuodenvaihteen pakollisilta sukujuhlilta.

Nyt voi vedota korona-rajoitteisiin ja kerrankin viettää turvallisen ja stressittömän pyhän.

Valitettavasti tämä koskee vain aikuisia. Alaikäisten sateenkaarinuoren pelkokertoimet voivat syventyä, jos jää kotiin pyhiksi satimeen.

On surullista ajatella olosuhteita, joissa nuorta tahallaan mitätöidään, eikä hyväksytä sellaisena kuin hän on. Ainoa lohtu on se, että lastensuojelu puuttuu tehokkaasti alaikäisten kohtaamaan perheväkivaltaan. Älä siis jää yksin, vaan hae apua.

Aikuisten kohdalla yhteiskunta puuttuu vasta, mikäli tilanne äityy hyvin vakavaksi. Vaikkapa ex-puolison häpeäraivo johtaa lähestymiskieltoon, jos hän ei löydä keinoja sietää sitä, että entinen kumppani löysi sateenkaarevuuteensa vasta yhteisten ruuhkavuosien jälkeen.

Ex-puoliso tarvitsee myötätuntoa päästökseen eteenpäin, mutta toiselle vaaran aiheuttaminen on silti tuomittavaa

Korona-epidemia vapauttaa monet vähemmistöihin kuuluvat vuodenvaihteen pakollisilta sukujuhlilta.

Perinteiden varjolla altistamme itsemme perheenjäsentemme ilkeydelle. Moni sinkku, uusperheellinen, pari- tai monisuhteessa elävä kohtaa sukujuhlissa piikittelyä, sivutetuksi tulemista, väärän etunimen tahallista käyttöä, homo- tai transfobisia letkautuksia tai yksityiselämän tirkistelyä.

Useat ovat viisaasti jo ennen koronaa säästäneet itseään ja viettäneet juhlavapaat ystävien kesken itseluodussa yhteisössä tai hyvin valitussa seurassa — itsekseen.

Minun lapsuuteni ahdistavuus on onneksi takana. Odotan aattoa, sillä aviomieheni rakastaa joulua ja hänen myötätuulensa on tarttunut minuun.

Appivanhempani juhlivat kanssamme etäyhteyden päässä. Heidän vilpitön hyväksyntänsä ja rakkautensa on ollut yksi tärkeimpiä korjaavia kokemuksiani.

Toivon, että mahdollisimman moni vanhempi, läheinen, entinen tai nykyinen puoliso tekisi uudenvuoden lupauksen, jossa hyväksyy läheisensä sellaisena kuin hän on tai joksi hän on tulossa.

Koska niin hyvä ihminen toimii. Sitä kutsutaan lähimmäisenrakkaudeksi.

kirjoittaja on Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM ja seksuaalineuvoja