Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valoa taloihin, väkeä kaupunkiin – "Useamman viikon valoilotulitus talojen seinillä voittaa muutaman minuutin rakettien ulinan taivaalla 6–0"

Keskustorin valot ja talot ovat olleet joulukuun puheenaihe, kun koronakorvikkeesta onkin tullut hitti. Nyt tuskin kukaan kaipaa itsenäisyyspäivän ilotulitusta. Useamman viikon valoilotulitus talojen seinillä voittaa muutaman minuutin rakettien ulinan taivaalla 6–0.

Tätä voisi tarjota lisää, säännöllisesti ja pitempään. Valotaiteesta ja keskustakohteiden valaisusta on kaavailtu Tampereelle pimeän vuoden ajan matkailuvalttia jo pitempään. Nyt on nähty konkreettinen esimerkki siitä, mitä lopputulos voi olla.

Koski, kompakti keskusta ja komeat talot suorastaan huutavat valoa pintaansa. Lopputulos voisi olla vetovoimatekijä kaupungin ympärivuotiselle matkailulle. Valo auttaisi valjastamaan kaupunkikulttuurin potentiaalin paremmin käyttöön pimeänäkin vuodenaikana. Huomiota tuli jo nyt koko maan laajuudelta, kun kuvat ovat levinneet lehdissä, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa.

Alusta Tampereen muuttamista valon pääkaupungiksi ei tarvitse aloittaa, sillä vuodesta 1966 järjestetyt Tampereen Valoviikot on hieno brändi. Harva muistelee enää muutaman vuoden takaista hehkulamppukriisiä ja tuttujen valokuvioiden katoamista. Esimerkiksi Tammerkosken Tanssivat vedet on kerännyt kansaa Koskipuistoon ja kahtena vuonna peräkkäin.

Osaamistakin Tampereella on, vaikka alan korkeimman opinahjon Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen muutto Tampereelta Helsinkiin reilut kymmenen vuotta sitten oli iso isku alalle. Yrityksissä osaamista riittää. Keskustorin valoinstallaatioiden taustalla on tamperelainen Proflight Oy.

Talot ovat valaistuna joulun pyhinä ja välipäivinä aina vuodenvaihteeseen saakka. Mikäli satumainen näky on vielä todistamatta, on tässä on hyvä vinkki joulun ajalle. Ehkä siinä olisi mahdollisuus uudeksi tamperelaiseksi jouluperinteeksi.

Hyvää joulua – tai niin halutessaan – hyvää jouluaikaa kaikille Tamperelaisen lukijoille.

Keskustorin suosikkivaloille jatkoa? – Valoinstallaatiot voivat jopa korvata ilotulitukset pysyvästi