Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kohti tulevan vuoden kaupunkia – "Resurssit eivät ole loputtomat, ja valintoja on tehtävä, mutta on selvää, että näyttävät valoteokset ovat tapa koristaa julkista kaupunkitilaa"

Pimein vuodenaika ja pandemian edellyttämät rajoitukset supistavat elintilaamme. Monesta varmasti tuntuu, että elämme pimeässä putkessa, josta ei kukaan tiedä koska täältä tullaan ulos.

Samanaikaisesti monen tapahtumia ja erilaisia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita tuottavan tahon ja työntekijän katse on tiiviisti kuitenkin jo ensi vuodessa.

Näin on myös kaupungin niillä työntekijöillä, jotka tavalla tai toisella valmistelevat ensi kevättä, kesää ja syksyä ja ihmisten liikkumisen, matkustamisen ja vapaa-ajan edellytyksiä.

Suunnittelussa huomioon on otettava monta skenaariota. Jos rajoitteita ei ole, luvassa on todennäköisesti vilkas kesä pitkän ”poikkeusajan” jälkeen. Kaupunki täyttyy lomalaisista ja matkalaisista.

Jos rajoitteita on, on joka tapauksessa tarjottava liikkumiselle ja vapaa-ajalle turvalliset puitteet. Siinäkin tapauksessa, että pandemia jatkuu, ihmiset hakeutuvat metsiin, uimarannoille ja kuntopoluille turvallisen vapaa-ajan vieton pariin.

Kaupunki on näissä kaikissa skenaarioissa tärkeä mahdollistaja liikkumisen edistämiselle ja yhdessä olemiselle. Olemme myös tärkeä yhteistyökumppani koronan kurittamalle tapahtumasektorille ja ravintolatoimijoille.

Toiveita on esitetty eri suunnista ja monenlaista, kuten jättiterassia ja Keskustorin valjastamista liikkumisen ja perheiden yhteiseksi olohuoneeksi. Hämeenpuiston, katutilan, torien ja puistoalueiden aktiivisempi käyttö ovat kaupunkikehittämisen kestoaiheita.

Keräsimme viime kesästä kokemuksia eri yrittäjiltä ja yhteistyötä on tiivistettävä edelleen tulevaa vuotta ajatellen.

Kaikki suunnittelu ei kulminoidu vain kesään. Valoteosten tuominen pimeän vuodenajan kaupunkikuvaan on saanut erittäin positiivista palautetta. Tämänkin suunnittelu ensi vuoden osalta alkaa. Resurssit eivät ole loputtomat, ja valintoja on tehtävä, mutta on selvää, että näyttävät valoteokset ovat tapa koristaa julkista kaupunkitilaa, tuoda ihmisiä keskustaan ja tarjota perinteisiä ilotulituksia kestävämpi ja pidempiaikainen elämys kaupungin ytimessä. Siksi lähtökohta suunnittelulle on, että valoteema jatkuu ja kasvaa.

Nyt pieni lepohetki ennen ensi vuotta ja sitten yhdessä eteenpäin!

kirjoittaja on Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja