Kolumni: Viiden vuoden Brexit – "Uuden tulevaisuuden rakentaminen tulee vaatimaan vuosia"

Esa Halme

Kesällä 2016 Isossa-Britanniassa järjestettiin kansanäänestys EU:sta eroamisesta. Tämä tapahtui tammikuussa 2020. Sen jälkeen alkoi tämän vuoden loppuun kestävä siirtymä-aika, jonka kuluessa piti sopia pelisäännöistä.

Tuntuu, että sanojen itsenäisyys ja yksinäisyys eroja ei ole oikein hahmotettu.

Nyt neuvottelut ovat vielä kesken, mutta odotukset hyvästä ja laajasta sopimuksesta ovat olemattomat. Brittein saarilla on edessä monia vaikeita sisäisiä kysymyksiä. Miten edetä, kun korostetaan itsenäistymistä EU:sta, mutta vastustetaan Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin vastaavia ajatuksia?

Skotlannin suunnitelma itsenäistymiskansanäänestyksestä nostaa esiin Pohjanmerelle sijoittuvan rajan ja vaikutukset öljyyn ja kalastukseen. Keskustelussa tuntuu unohtuneen se, että ennustetut haitat tarkoittavat yhdessä tekemisen etujen poistumista.

Siirtymäkauden jälkeen maailmassa on edelleen kolme suurta talouden ja tieteen keskittymää, Eurooppa, Kiina ja Yhdysvallat. Tulevaisuus vaatii Euroopalta nykyistä enemmän yhtenäisyyttä ja yhteisiin arvoihin tukeutumista.

Tätä ei helpota Euroopalta eniten rahaa saaneiden Puolan ja Unkarin toiminta. Myös meillä Suomessa on hyvä muistaa arvot lakeja ja uudistuksia tehdessämme. Demokratiaa on paljon helpompi rikkoa kuin rakentaa.

Demokratiaa on paljon helpompi rikkoa kuin rakentaa.

Demokratioiden vahvuus perustuu niiden instituutioiden toimintakykyyn.

Kuten Kanadan pääministeri Trudeau totesi kysyttäessä USA:n vaalituloksen hyväksymisestä: parin sadan vuoden aikana syntyneiden demokraattisten instituutioiden toimintakykyä ei ole syytä epäillä.

Sopimuksettomuuden haitat ovat isoja, mutta niidenkin yli toki pääsee. Uuden tulevaisuuden rakentaminen tulee vaatimaan vuosia, ja lopputuloksena Iso-Britannian suurvalta-asema on lopullisesti kadonnut.

Suomessa ja Pirkanmaalla Brexit vaikuttaa erityisesti metsäteollisuuden vientiin ja tuonnin osalta lääkehuoltoon.

Riippumatta siitä millaisen sopimuksen Eurooppa ja Iso-Britannia saavat aikaan, on Euroopalle tärkeintä tukeutua ydinarvoihinsa ja monenkeskisyyteen.

Pidetään toisistamme nyt koronajouluna huolta ja valmistaudutaan uuteen hyvään vuoteen.

kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut