Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jos puolue olisi lintu? – "Pyydän anteeksi kaikilta Suomen linnuilta"

Jos puolue olisi lintu, mikä laji tulee mieleen?

Eduskunta olisi ilman muuta kanatarha ja presidentti kukko, joka silloin tällöin kiekaisee tunkiollaan herättääkseen huomiota.

Pääministeripuolue demarit haluaisi olla rauhankyyhky, mutta siihen siitä ei ole. Viestikyyhkykin on historiaa ja harvojen harrastus. Demarit on pulu, kaupungeissa viihtyvä laumalintu, joka asettuu mielellään tyhjenevien tehtaiden, rakennusten ja liiketilojen ullakoille. Tulevaisuus on turvattu nykymenon valossa. Kiinteistöyhtiöt ovat joutuneet kieltämään niiden ruokkimista piha-alueillaan.

Vihreiden voisi ajatella olevan valkoposkihanhia. Aate ja toimintametodit ovat tuontitavaraa Saksan äärivasemmistolta. Ne aiheuttavat suurta tuhoa maanviljelykselle ja sottaavat Suomeen tullessaan kaupunkien puistot.

Mutta ei, vihreät on selkeä naakka! Naakka viihtyy kaupungeissa kaukana luonnosta. Se asuu parvina ahtaasti ja tekee pesänsä toisten, usein kylminä oleviin savupiippuihin. Naakat pitävät meteliä ja parvi pyrähtelee järjettömän tuntuisesti johtolintunsa perässä sinne sun tänne.

RKP:n voisi ajatella olevan merimetso rannikolta. Tampereen Pyhäjärveltäkin on havainto ainakin yhdestä. RKP on korppi, jota harva pääsee näkemään, ainakaan kaupunkilainen. Metsästäjä tietää, että laukauksen jälkeen korpit ilmestyvät paikalle kuin tyhjästä, heti kun jaettavaa ilmaantuu.

SKDL:n entisillä kannatusalueilla pohjoisessa Suomessa viihtyy kuukkeli. Kuukkeli on selvästi vasemmistoliitto. Retkeilijä törmää siihen lähinnä silloin kun on syömässä ja evästä jaettavana. Kuukkeli ei suuremmin ihmisestä todellisuudessa välitä, vaan häipyy näkymättömiin kun eväät on syöty.

Kristilliset ovat selvästikin varislintuja. Ei niiden lukumäärän vuoksi vaan ilmiasunsa takia. Varikset ovat perinteisen värittömiä, viestintä ei sanottavammin hymyilytä, mutta ne jotenkin kuuluvat suomalaiseen elämänmuotoon. Mielikuva on vahva, marraskuun räntäsateessa päänsä painaneista aidanseipäällä nuokkuvista variksista , ”ne kaksi vanhaa varista”.

Kokoomus taas on ilmiselvä harakka. Sekin hengailee samoissa puistoissa varisten, naakkojen ja pulujen kanssa. Variskaan ei sitä suuremmin häiritse. Se on mustavalkoinen, jollakin tapaa myös kaunis. Harakka on myös kaiken kiiltävän perään. Carunaa ajatella, että harakat vievät viimeisetkin pöytähopeat pois kätköihinsä, mutta harakkaa ei saa siitäkään syyttää.

Perussuomalaiset ovat varpuslintuja kaikkine alalajeineen. Niillä on vahvat juuret suomalaiseen maaseutuun. Vähään tyytyvinä ne saivat elantonsa takavuosina farmareiden riihien seutuvilta, jyviä tippui ”runsauden aitoista”. Ne olivat jo katoamassa, niitä vainosivat muun muassa tehomaataloustuottajat peläten niiden levittävän salmonellaa broilerikasvattamoihin. Nyt varpuset ovat tulleet takaisin, ne ovat yleistyneet kaupunkien taajamissakin.

Kepu on sorsalintuihin laskettava haapana. Haapana on kokenut vuosien saatossa kovia. Huolimatta etujärjestöjen aktiivisuudesta sen luontaisten elinpaikkojen kosteikkojen suojelemiseksi, on haapana lajina taantuva riistalintu.

Liike Nyt on 1950-luvun vedettävä leikkilintu. Se hyppelee hetken metallijaloillaan lattialla naksutusta aiheuttaen. Tätä jatkuu juuri ja niin kauan kuin Hjallis jaksaa vetää ja sillä leikkiä.

Lopuksi pyydän anteeksi kaikilta Suomen linnuilta.

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä