Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kotitalousvähennystä parannettava – "Marinin hallitus teki ison virheen leikatessaan kotitalousvähennystä."

Koronan kurjistamaan talouteen tarvitaan nostetta. Siihen kotitalousvähennyksen korottaminen on hyvä keino. Kotitalousvähennys helpottaa ihmisten arkea lapsiperheistä senioreihin sekä lisäksi parantaa työllisyyttä ja vähentää harmaata taloutta. Avun palkkaaminen arjen avuksi ei saa olla vain rikkaiden yksinoikeus.

Marinin hallitus teki ison virheen leikatessaan kotitalousvähennystä. Päätös heikensi tavallisten ihmisten mahdollisuuksia hankkia apua kodin askareisiin. Lisäksi se on vienyt palveluyrittäjiltä työtä ja kannustaa harmaaseen talouteen. Koronakriisin vuoksi yrittäjien ahdinko on kasvanut.

Hallituksen päätös leikata kotitalousvähennystä käytännössä kiristi kotitalouksien verotusta lähes 100 miljoonalla eurolla. Hallituksen leikkaukset kotitalousvähennykseen on peruttava ja vähennystä laajennettava.

Kotitalousvähennystä on nostettava nykyisestä 40 prosentista 60 prosenttiin, 100 euron omavastuurajasta luovuttava sekä vähennyksen kattoa korotettava. Yhä useampi suomalainen voisi näin työllistää, mikä tukee kotimaista yrittäjyyttä ja palvelutalouden kehittymistä.

Toiseksi on luotava oma supervähennys ikäihmisille. Se tarkoittaa yli 75-vuotiaille 70 prosentin superkotitalousvähennystä.

Palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1 200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Tämä luo senioreille nykyistä paremman mahdollisuuden tulotasosta riippumatta hankkia palveluita tukemaan itsenäistä asumista ja omannäköistä elämää. Johtoajatuksena on tukea ikäihmisten arkea ja mahdollisuutta hankkia tarvitsemiaan palveluja.

.

Sitran mukaan seniorien superkotitalousvähennys on kustannusneutraali julkiselle sektorille, koska kotitalouspalvelujen tuotannosta syntyvät verotulot ylittävät mallin kustannukset.

Lisäksi kotitalouspalvelujen kasvava käyttö vähentäisi kuntien vanhuspalvelujen kysyntää mahdollisesti lykäten palveluasumisen tarvetta. Esitys toisi kohentuneen elämänlaadun ohella säästöjä julkiselle taloudelle.

Kotitalousvähennyksen käyttäjistä yli 40 prosenttia on eläkeläisiä. Ikäihmisten kotona asumisen tukeminen on tärkeää aina, kun se on turvallista ja ihmisen oman tahdon mukaista.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kok.)