Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kuntavaaleissa valitaan valtuusto, ei pormestaria

Kevään kuntavaaleihin on enää hieman yli neljä kuukautta aikaa. Vaalit pidetään huhtikuun 18. päivänä. Osa puolueista on eri paikkakunnilla julkistanut ehdokkaita mutta vaalikampanjat eivät ole vielä käynnistyneet. Toistaiseksi on keskusteltu lähinnä Helsingin seuraavasta pormestarista. Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori ei halua jatkaa toista kautta ja tästä on ymmärrettävästi seurannut arvuuttelu kuka voisi olla hänen seuraajansa. Tampereellakin kuntavaaleihin liittyen on keskusteltu lähinnä pormestariehdokkaista. Tehtävään on ilmoittautunut jo useampia kiinnostuneita.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kevään kuntavaaleissa valitaan valtuusto eikä pormestaria. Julkisuudessa keskustelu helposti henkilöityy ja huomio kiinnittyy näkyviin pormestariehdokkaisiin. Tämä vie huomiota siltä tosiasialta, että vaaleissa valitaan suuri joukko valtuutettuja ja samalla se on epäreilua sitä suurta joukkoa ehdokkaita kohtaan, jotka jäävät muutaman näkyvän pormestariehdokkaan varjoon. Samalla on myös pitää mielessä, mitä valtuusto ja pormestari tekevät. Valtuusto on kunnan korkein päättävä elin, jossa on useita jäseniä. Ilman valtuuston tukea taitavinkaan pormestari ei saa mitään aikaan.

Kuntavaaleihin liittyen olisi hyvä puhua niistä asioista mistä vaaleissa valittavat valtuutetut päättävät. Nämä asiat ovat meistä monille arjessa tärkeitä ja niihin kuuluvat: päivähoito, koulut, terveydenhuolto, kirjastot, liikuntapaikat, sosiaalipalvelut, tiet, joukkoliikenne ja monet muut asiat. Valtuusto linjaa myös kunnan tulevaisuutta päättämällä isoista hankkeista, joita esimerkiksi Tampereella on tehty paljon viime vuosina. Näiden kaikkien asioiden lisäksi valtuusto tekee tärkeimmät päätökset taloutta koskien hyväksymällä talousarvion.

Vaalien alla pitäisikin puhua juuri näistä kuntalaisten arjen kannalta tärkeistä asioista. Ehdokkaiden ja puolueiden tulisi saada ajatuksensa sekä linjauksensa kuuluviin. Äänestäjien ja median tulisi haastaa ehdokkaita laajasti kysymällä näkemyksiä tärkeiksi katsomiinsa asioihin. Samalla saataisiin aikaan parhaimmillaan rakentavaa keskustelua siitä mihin suuntaan paikallista päätöksentekoa tulisi viedä. Keskusteluun pääsisi myös osallistumaan laajempi joukko ehdokkaita ja äänestäjiä eivätkä ainoastaan puolueiden pormestariehdokkaat.

kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja