Pääkirjoitus: Ehdokkaat esille! – "Kahden vaalin malli, jossa äänestetään erikseen valtuutetusta ja pormestariehdokkaasta olisi edelleenkin tavoittelemisen arvoinen"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen pormestaripeli on nytkähtänyt vihdoin liikkeelle.

Aktiivisimpia ovat olleet viiden ehdokasehdokkaan vihreät, jotka tämän kuun oman porukan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen jälkeen julkistavat oman ehdokkaansa tammikuussa.

Tärkeintä päätöstä odotetaan yhä. Lauri Lyly on luvannut paljastaa odotetut jatkosuunnitelmansa alkuvuoden aikana. Moni demarivaikuttaja on asian puheeksi noston jälkeen myhäillyt tietäväisen oloisena. Jatko olisi helpotus kuntatasolla jakautuneelle puolueelle.

Kokoomuksessa vaalihymyt ja pormestarinimet ovat vielä olleet piilossa. Herkimmät ovat jo hermostuneet, mutta viimeisten ehdokkaiden joukkoon vihjataan potentiaalisia pormestarinimiä.

Vaikka valtakunnan gallupkärkeen nousseille perussuomalaisille Tampere ja kuntavaalit eivät ole paras yhdistelmä, yllättäjän paikka voi olla tarjolla. Kansanedustaja Veikko Vallin on ilmoittanut olevansa pormestariehdokkuudesta kiinnostunut. Puolue ei ole nimeä vahvistanut, vaikka tarjolla olisi varmasti koko listaa hyödyttävää näkyvyyttä.

Vasemmistoliitto on luvannut tiedottaa pormestariehdokkaastaan torstaina. Valtuustoryhmän vetäjän Mikko Aaltosen tässä lehdessä olevan kolumnin mukaan kuntavaalikeskustelun kiertyminen muutaman pormestariehdokkaan ympärille jättää varjoonsa ison ehdokasjoukon ja kaupunkilaisten arkeen liittyvät asiat, joista he tulevat neljän vuoden aikana päättävät.

Aaltonen on näkökulmassaan lähtökohtaisesti oikeassa. Pormestarikaupungeissa kuntavaalit ovat muuttuneet erikoiseksi sekasikiöksi, jossa äänestäjät eivät tarkalleen tiedä, äänestävätkö he hyvää ehdokasta valtuustoon vai tukevatko he puoluetta äänestämällä heidän pormestariehdokastaan.

Demokratian kannalta oleellisinta asiaa ei saa silti unohtaa. Isojen puolueiden on politiikan avoimuuden ja ennustettavuuden hengessä kerrottava, kenet ne pormestariksi asettaisivat.

Silti kahden vaalin malli, jossa äänestetään erikseen valtuutetusta ja pormestariehdokkaasta olisi edelleenkin tavoittelemisen arvoinen.

Kommentoi