Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Etäyhteydet tarjoavat mahdollisuuksia ja haasteita – "Helpolla kansainvälistymisellä voi olla myös kääntöpuolensa..."

Pohdin tänä keväänä ennen opiskelupaikan valintaa, että mikä olisi sellainen asia, joka saisi minut jäämään Pirkanmaalle. Olin juuri saanut opiskelutarjouksen Lontoosta ja tuntui siltä, ettei takaisin Suomeen palaaminen olisi ajankohtaista pitkään aikaan, jos ylipäätään koskaan.

Koronapandemia kuitenkin jatkui koko kevään ja viime kuussa lensin takaisin Lontoosta Suomeen opiskelemaan etäyhteyksien välityksellä.

Kansainvälistyminen onkin nykyään helpompaa kuin koskaan. Tampereelta käsin voi nyt esimerkiksi opiskella ulkomaisessa yliopistossa, tehdä töitä toisessa valtiossa sijaitsevassa yrityksessä tai osallistua kansainvälisiin tapahtumiin.

Vaikka korona on tietysti vähentänyt ihmisten mahdollisuuksia liikkua maasta toiseen, on kuitenkin selvää että kansainvälistymisestä etäyhteyksien välityksellä on tullut entistäkin helpompaa toimintaa.

Rokotteiden kehittyessä niin sanottu paluu normaaliin saattaa olla edessä, mutta on todennäköistä, ettei se normaali olekaan enää täysin samanlainen kuin aikaisemmin.

Etätyöskentely ja -opiskelu pysynevät molemmat yhä merkittävämpinä vaihtoehtoina entiseen verrattuna.

Helpolla kansainvälistymisellä voi olla myös kääntöpuolensa.

Etätyöskentelyn tarjoamat mahdollisuudet saattavat tulevaisuudessa muuttaa arkielämää merkittävästi. Haja-asutusalueilla asumisesta voi tulla helpompaa ja ihmiset saattavat muuttaa pois kaupungeista.

Ulkomaille muuttamisen sijasta osa opiskelijoista saattaa asua puolet vuodesta Suomessa ja opiskella Zoomin välityksellä. Samoin Suomesta käsin voi ehkä tehdä tulevaisuudessa töitä ulkomaille.

Helpolla kansainvälistymisellä voi kuitenkin olla myös kääntöpuolensa. Jos etätyöstä tulee pysyvä osa suomalaista työelämää, herää nimittäin kysymys siitä, mitkä kaikki työt voidaan ulkoistaa ulkomaille.

Monen kotimaisen yrityksen saattaa olla taloudellisesti kannattavampaa palkata toimistohenkilökuntansa halvemman työvoiman maasta kuin Suomesta, jos tulevaisuudessa etäisyydellä ei ole enää merkitystä.

Kansainvälistyminen etäyhteyksien välityksellä saattaakin johtaa hyvin uudenlaiseen työmaailmaan.

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija ja yrittäjä.