Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suvaitsevuuden juhla – "Takavuosikymmeninä rintamaveteraanien kokonaisvaltaisia nuoruuden vuosien kokemuksia arvioitiin poliittisten tendenssien pohjalta. Tämä oli heidän kannaltaan ansaitsematonta, kohtuutonta ja julmaa"

Tänä vuonna on päivitelty sitä, että moni asia suomalaisten arjessa ja juhlassa on pitänyt olosuhteiden pakosta muuttaa uuteen korona-aikaiseen poikkeusmuotoon.

Nyt on vuorossa monella tapaa pyhin, Suomen itsenäisyyspäivä.

Tänä vuonna ei seurata kättelymaratonia Presidentinlinnassa tai itsenäisyyspäivän sotilasparaatia Porissa. Olosuhteiden pakosta – onneksi, toivottavasti – ei nähdä myöskään itsenäisyyspäivän vastenmielisiä spin-offeja, kuten äärioikeiston kansallisia mielenilmauksia tai niiden vastamielenosoituksia. Kummissakin käytetään hyväksi saavutuksia, joiden hyväksikäyttämiselle osallistujilla ei ole oikeasti ansaittua oikeutusta.

Pirkanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Hannu Riikonen kertoo tämän lehden jutussa, että Pirkanmaalla asui vuoden alussa noin 600 rintamaveteraania. Keski-ikä on 95 vuoden kieppeillä. Myös monelle heistä itsenäisyyspäivä on olosuhteiden pakosta tavanomaista yksinäisempi. He olisivat ansainneet muun kuin poikkeusitsenäisyyspäivän. Monelle se on valitettavasti viimeinen.

Suhtautuminen sotaveteraaneihin on vuosien saatossa vaihdellut. Takavuosikymmeninä rintamaveteraanien kokonaisvaltaisia nuoruuden vuosien kokemuksia arvioitiin poliittisten tendenssien pohjalta. Tämä oli heidän kannaltaan ansaitsematonta, kohtuutonta ja julmaa.

Suomen itsenäisyyspäivästä on tullut monelle tavalla suvaitsemattomuuden juhla. Tämä on tarkoittanut ennen kaikkea sotaveteraaneja, joiden inhimillisten uhrausten arvo unohdettiin liian pitkäksi aikaa

Toisaalta myös nykyisille nuorten sukupolville pitää antaa mahdollisuus lunastaa oma paikkansa itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Monelle heistä Suomi, nyky-yhteiskunta tai esimerkiksi työmarkkinat ovat taistelua olemassaolosta ja itsekunnioituksesta.

Tänä vuonna monista perinteistä täytyy luopua. Toivottavasti se kirkastaa jatkossa niitä arvoja ja ponnistuksia, joita perinteiden takana on. Ja antaa mahdollisuuden uusille sukupolville lunastaa paikkansa osana tulevia itsenäisyyspäiviä.