Tampereen kaupungin päätöksenteossa on jo pitkään ollut demokratiavaje. Sen seurauksena on synnytetty investointisuma, joka on tuonut talouteen jatkuvan alijäämän ja velkaannuttanut koko kaupunkikonsernin. Yhtenä keskeisenä syypäänä tilanteeseen on päätöksentekotapa, johon kuuluu pormestarijärjestelmä sekä tarkoitushakuisesti pienessä piirissä toimiva asioiden valmistelu. Tätä voi kutsua ”hyväveliverkostoksi”. Konsernijaoston puheenjohtajan Kalervo Kummolan Jari Korkille sanelemassa muistelmakirjassa ”Kale - Rautakansleri” tämän verkoston toimintatapa tulee esille kaikessa laajuudessaan.
Tämä verkosto vie suuret investoinnit valtuustoon karsitulla budjetilla, jota täydennetään myöhemmin matkan varrella. Esimerkkinä on Rantaväylän tunneli, jonka hintalappu alkuperäisen esityksen mukaan oli 120 miljoonaa euroa. Tunnelin tultua keskeneräisenä käyttöön hinta oli jo noussut 200 miljoonaan euroon. Tarvittavan keskustaliittymän jälkeen alkuperäinen hinta olisikin jo vähintään tuplaantunut.
Tamperelainen päätöksentekotapa peesaa valtakunnallista hallitusvetoista järjestelmää valtakoalitioineen ja oppositioineen. Kieltämättä pormestarijohtoinen verkosto on osoittautunut tehokkaaksi viemään investointeja päätöksentekojärjestelmän läpi, mutta sillä on varjopuolensa. Syvän demokratiavajeen ohella sen toinen valuvika on aivan ilmiselvästi laillisuutta hipova maankäyttösuunnittelun prosessi.
Valtakunnallista hallitusohjelmaa vastaa Tampereella pormestariohjelma, jolla kulloinenkin hallitseva koalitio sitoutetaan kevyellä valmistelulla laadittuihin ylimitoitettuihin investointisuunnitelmiin. Suunnitelmista pidetään kynsin hampain kiinni silloinkin, kun valmisteltu hanke osoittautuu kelvottomaksi toteuttaa. Näinhän on käynyt Eteläpuiston rakentamishankkeessa. Kaupunkilaiset haluavat suojella Eteläpuiston, mutta kaupungin johtoryhmä ei millään halua luopua jo sovituista mittavista rakentamiskaavailuistaan.
Koska pormestarijärjestelmä on leviämässä muihinkin kaupunkeihin ja pääkaupunkimmekin on jo siirtynyt siihen, on vaikea uskoa Tampereen luopuvan siitä ensimmäisenä. Järjestelmät sinänsä eivät tuota hyvää tai huonoa tulosta. Tärkeää kussakin hallinnossa on aina se, ketkä käyttävät valtaa ja keitä se palvelee. Tampereella kokoomus ja demarit ovat johtaneet kaupunkia pitkään. Ne ovat hyvässä sovussa toteuttaneet pormestariohjelmaa, joka on naulinnut laajan investointiohjelman jo edessä olevallekin kaudelle. Ainoastaan suuret ja olennaiset siirtymät valtuuston kokoonpanossa voivat muuttaa jo kabineteissa pitkälle kaavailtuja suunnitelmia.
Tampereella toivo on pantava uusiin päättäjiin. Kaupunkilaisilla on tulevissa kuntavaaleissa poikkeuksellisen hyvä hetki näyttää kaapin paikka vanhoille päättäjille. Äänioikeus on demokratian keino hyväveliverkostoa vastaan. Sitä on syytä tulevissa kuntavaaleissa käyttää laajasti.
Kaupunkilaisilla on tulevissa kuntavaaleissa poikkeuksellisen hyvä hetki näyttää kaapin paikka vanhoille päättäjille.
Jari Heinonen
VaTa ry:n puheenjohtaja