Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulumni On nääs muitakin murheita – "Jonain toisena aikana tämä olisi kenties ykkösuutisena..."

Tätä ensimmäisen kolumnistivuoteni viimeistä kolumnia varten kävin läpi aikaisemmat kirjoitukseni vuoden varrelta. Enpä olisi osannut alkuvuodesta ajatella, että aloitan ja lopetan vuoden Brexitillä ja EU-budjetilla.

On siis marraskuun loppu eikä meillä ole vieläkään selvyyttä tulevasta kauppasuhteesta Britannian kanssa – mitä ja millä säännöillä. Selvää on kuitenkin, että vuodenvaihteessa tämän vuoden kestänyt siirtymäkausi on ohi ja uusi arki koittaa yhteistyösuhteille.

Jonain toisena aikana tämä olisi kenties ykkösuutisena ja huolenaiheena, mutta sen verran on ehtinyt vettä virrata Nässystä Pyhäjärveen, että asia saa maininnan lähinnä sivulauseissa – on nääs muitakin murheita.

Kuten akuutisti ympäri Eurooppaa jylläävä koronapandemian toinen aalto ja yhteiskunnan sulkemistoimenpiteet terveydenhuollon toiminnan turvaamiseksi, tai koronapandemiasta aiheutuvat yhtä akuutit taloushaasteet, tai entäpä EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja koronaelvytyspaketin maaliin saattaminen, Unkarin ja Puolan budjettiblokista puhumattakaan – nämä jäsenmaat kun eivät tykkää ajatuksesta, että olisi joku mekanismi rajoittamaan EU-rahoitusta oikeusvaltioperiaatetta rikkoville jäsenmaille. Päättäjillä riittää kiirettä tulevina viikkoina!

Samalla kuitenkin asioita viedään jo eteenpäin meillä Suomessa. EU:n elvytyspaketin selonteko on valmistumassa eduskunnalle ja kansallista elpymissuunnitelmaa kootaan. Me Pirkanmaaltakin olemme päässeet kertomaan kantamme siitä, miten elvytysrahalla rakennetaan kestävää tulevaisuutta.

Teollisuuden uudistumiseen, vihreään siirtymään, bioenergian tai 5G:n laajamittaiseen käyttöönottoon tähtäävien hankkeiden lisäksi me Pirkanmaalla olemme viestittäneet vahvasti raideinvestointeihin panostamisesta niiden elvyttävien, työllistävien, investointeja vivuttavien vaikutusten, mutta myös merkittävien ilmastohyötyjen vuoksi.

Olemme erityisesti tuoneet esille Pääradan ja koko Suomen raideliikenteen solmukohtana toimivan Tampereen henkilöratapihan korjaus- ja uudistusinvestointihanketta. Nyt on aika satsata ratoihin - nämä investoinnit maksavat itsensä takaisin!

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja