Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Miten Sinä haluaisit asua? – "Odotatko ikkunasi avautuvan vilkkaaseen katuelämään vai rauhallisempaan metsikköön?"

Tampereen kaupunkiseutu on pitkään ollut hyvässä kasvussa. Pian meitä on 400 000 asukasta. Keskuskaupungin vetovoima kestää koronankin, ja sen kehys on kuoriutunut puoliurbaaniksi asuinympäristöksi. Täältä jokainen löytää mieluisan asuinympäristön.

Kehityksemme juoni on olla eurooppalainen kestävän kasvun kaupunkiseutu.

Viimevuosina kahdeksikon väestö on kasvanut noin 4000 asukkaan vauhdilla. Nyt on ajankohtaista keskustella siitä onko meitä 2040 vuonna 430 000 asukasta vai 480 000 asukasta vai jotain muuta.

Kasvu uhkaa hiipua, kun syntyvyyden ja kuolleisuuden käyrät leikkaavat ja muuttoikäiset muualla Suomessa vähenevät. Saman edessä ovat muutkin suuret kaupunkiseudut. Keskustelu kasvun keinoista on käynnistynyt.

Mistä sitten kasvua seudullemme pitää lähteä tavoittelemaan? Tarvitaan lisää lapsiperheitä, muuttoliikkeen pysäyttämistä kilpailijaseuduille sekä lisää osaamista ulkomailta.

Laadun merkitys ihmisten valinnoissa kasvaa. Asuminen ja asuinympäristöt ovat yksi laatutekijä, jolla vaikutetaan seudun kasvuun. Laatu voidaan määritellä suunnittelijoiden pöydällä, mutta kokemus siitä syntyy asukkaiden mielissä. Siksipä kannattaa kysyä, mikä on laatua kenellekin.

Haluaisimme kuulla asukkailta ja täältä poismuuttaneilta ajatuksia hyvästä asuinympäristöstä. Mitkä tekijät tuottavat mielihyvää ja mitkä eivät?

Asukkaiden työ, asuminen ja harrastamien ovat seudullisia. Toivomme kyselyn kiinnostavan yhtä hyvin tamperelaisia, kangasalalaisia, lempääläläisiä, nokialaisia, oriveteläisiä, pirkkalalaisia, vesilahtelaisia kuin ylöjärveläisiäkin.

Odotatko ikkunasi avautuvan vilkkaaseen katuelämään vai rauhallisempaan metsikköön? Mitä ajattelet yhteistiloista? Vaikuttaako asuinalueen maine kokemukseesi, entä oletko naapurustoihminen vai viihdytkö enemmän yksin. ? Rentoudutko pihatöissä vai kulttuurin parissa? Onko kestävä liikkuminen sinun vai muiden juttu? Veikö työ, opiskelu, ilmapiiri vai rakkaus sinut pois Tampereen seudulta, vai tuliko sinusta monipaikkainen?

Tervetuloa kertomaan ajatuksia asumisen toiveista kotisivuillemme www.tampereenseutu.fi 1.joulukuuta alkaen. Vastaukset vaikuttavat siihen millaiseksi kaupunkiseutu vuonna 2040 kehittyy.

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän seutujohtaja