Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Keskinopeusmittaus heikentäisi Rantatunnelin turvallisuutta – "Jos hetkeksi herpaantuu tai huomaa ajaneensa ylinopeutta, on tunnelin viimeiset sadat metrit ajettava varmuuden vuoksi alinopeutta, ettei tule sakkoja"

Petteri Mäkinen kirjoitti Tamperelaisen pääkirjoituksessa 18. marraskuuta Rantatunnelin nopeusrajoituksesta ja uusista nopeusvalvontakameroista. Mielestäni Mäkinen osuu naulan kantaan sanoessaan, että järjetön kaahaaminen on järjetöntä kaahaamista, oli nopeusrajoitus sitten mitä hyvänsä.

Keskinopeuksien alentaminen rantatunnelissa on huonosti perusteltu keino turvallisuuden lisäämiseksi ja aiheuttaa päinvastaisia seurauksia.

Viime viikolla työmatkoillani havaitsin uudet kamerat ja tutun ilmiön; jarrua ennen tunnelia, tunnelissa virran mukana ja suuaukolla taas jarrutus. Tuo tolppien kohdalla jarruttelu se vasta liikenneturvallisuutta heikentää, kun katse on tolpassa eikä muussa liikenteessä. Saman ilmiön huomaa Sellukadun ja Teivon risteyksissäkin.

Ajatus keskinopeusvalvontakameroista tunnelissa se vasta huono onkin. Ei siksi, että ne valvovat, vaan siksi, että ne aiheuttavat omanlaisensa liikennekäyttäytymisen.

Nopeusmittaria ei enää vahditakaan vain tolpan kohdalla vaan sitä pälyillään koko matkan tunnelissa, joka on pois muun liikenteen seuraamisesta. Jos hetkeksi herpaantuu tai huomaa ajaneensa ylinopeutta, on tunnelin viimeiset sadat metrit ajettava varmuuden vuoksi alinopeutta, ettei tule sakkoja. Se aiheuttaa jälleen ajonopeuden vaihteluita ja tunnelin loppupäähän voi jopa muodostua sumppu.

Itse kuljen tunnelista läpi vähintään kahdesti päivässä ja edustan sitä linjaa, että 60 km/h on liian alhainen rajoitus olosuhteiden ja liikenneturvallisuuden puolesta. Rantatunneli on rakenteellisesti suunniteltu suuremmille nopeuksille. Kaksi kaistaa suuntaansa, leveät reuna-alueet, ei häikäisyä tai pimeää, kuten Mäkinen kirjoituksessaan luetteli.

Jos hetkeksi herpaantuu tai huomaa ajaneensa ylinopeutta, on tunnelin viimeiset sadat metrit ajettava varmuuden vuoksi alinopeutta, ettei tule sakkoja.

Onko olemassa sellaista käsitettä kuin ”väylän ominaisajonopeus”? Mahdollisesti on, mutta jos ei, niin keksin sellaisen juuri. Se on nopeus, jota 70–80 prosenttia ajoneuvoista määrätyllä tieosuudella kulkisi, jos ajonopeutta ei olisi rajoitettu. Kaahaajat ja muuta liikennevirtaa hitaammin kulkevat rajataan siis pois. Väitän, että se on tunnelissa 80 km/h, ei enempää, mutta ei myöskään vähempää.

Olen toisinaan väärässä, mutta uskon, että tunnelin nopeusrajoitusta nostamalla pumppausliike kameratolppien kohdalla saataisiin pois .

Toivon, että Pirkanmaan ELY-keskuksen virkahenkilöt miettisivät avarakatseisemmin mitkä ovat oikeat ongelmat ja kuinka niihin tulisi vaikuttaa siten, ettei uusia ongelmia synny. Keskinopeuden alentaminen ei ole sellainen.

Aku-Paulus Sajakorpi

varavaltuutettu (kok)

Tampere