Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Etäkokous onnistuu junassa – "Kuuluuko ääneni... kyllä kuuluu"

Korona on pakottanut ihmisten työkuviot uusiksi – hyvässä ja pahassa. Kansanedustajan työ ei tee poikkeusta. Eduskunnan turvatoimet on viritetty korkealle, maskipakko on tietysti kaikkialla. Täysistunnossa on samanaikaisesti vain rajoitettu määrä edustajia. Vieraita ei taloon saa kutsua.

Etätyösuositus – aina kun se on mahdollista.

Etäkokoukset ovat alkaneet sujua. ”Kuuluuko ääneni...kyllä kuuluu.” Silti halu olla oikeasti läsnä valiokunnan kokouksissa ja täysistunnossa on kova.

Eduskuntatyö on paljolti tiimi- ja yhteistyötä, eli demokratialle monet rajoitustoimet etäkokoukset mukaan lukien eivät tee hyvää. Ihmisten vuorovaikutus kokoustilanteessa on aivan eri asia, aito keskustelu, replikointi, ilmeet, tunteetkin ovat etäkokouksissa osin piilossa.

Tällä viikolla sivistys- ja perustuslakivaliokunta pitävät ylimääräisiä kokouksia kello 8 alkaen. Normaalikokoukset sitten lisäksi päivän aikana.

Tekniikka mahdollistaa etäkokouksessa olemisen myös junasta. Olen oppinut junaan noustessani katsomaan, onko allergiahytti tyhjänä. Monasti on, sillä korona on vähentänyt matkustajia. Konduktööri ei ole sieltä pois heittänyt. Olen saanut ”omassa työhuoneessa” osallistua tarvittaessa etäkokoukseen, levittää papereitani ja hoitaa asioita rauhassa myös puhelimessa.

Etätyösuositus – aina kun se on mahdollista.

Eduskunta selvittää etä-äänestyksien mahdollisuutta. Rima niiden järjestämiseen on toki korkealla, vain todella poikkeusoloissa. Mutta tunnistautuminen on mahdollista järjestää helpostikin, kuten Tampereen kaupunginvaltuuston kokemukset osoittavat.

Suomen Eduskunta on vähän eri asia.

Tulin viime viikolla aika myöhään töistä ja puhelin soi. Mieshenkilö esitteli itsensä ja kertoi soittavansa Oulusta. Onko sinulle tuttu oululainen firma, joka teki eduskunnassa remonttitöitä?

– Ei ole. Sitä soittaja ihmetteli pitkään.

– Tunsitko Sinä Matti Ahteen? Vastasin että kyllä oikeinkin hyvin, Matti oli 50-v. syntymäpäivilläni Messukylän Työväentalolla. Matti oli hieno mies meidän molempien mielestä. Aikaa oli kulunut jo aika paljon ja kysyin, että onko hänellä jotain tärkeää asiaa minulle.

– No, ei oikein. Mutta mikä sinun nimesi on?

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.).