Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ei anneta Tampereen taantua – "Ratikan pitää viedä kotiin, syrjäytymistä on ehkäistävä ja kaikille lapsille täytyy antaa mahdollisuus kasvaa kohti unelmiaan"

Kaupungistumista sanotaan megatrendiksi. Onhan se tuhansia vuosia vanha ilmiö, joka koskettaa miljardeja ihmisiä. Urbanisaatio ei osoita minkäänlaisia pysähtymisen merkkejä, vaikka alle puolet maailman väestöstä asuu enää maaseudulla.

Miksi ihmiset sitten muuttavat kaupunkeihin? Tamperekin on kasvanut, koska täällä on pystynyt pärjäämään. Entisajan pumpuliplikan elämä oli sentään parempaa kuin navettapiian eikä verstaan perustaja löytänyt asiakkaita syrjäkyliltä. Väinö Linnakin kertoi kyllästyneensä kartanon likakaivon tyhjentämiseen ja jätti Urjalan taakseen syksyllä 1938.

Tammerkoskea ovat takkutukkiensa takaa tuijottaneet niin 1970-luvun rokkarit kuin 2000-luvun koodarit ja nähneet ympärillään mahdollisuuksia. Jatkossakin täältä haetaan onnea, rakkautta, rikkautta ja ennen muuta vapautta. Tamperelainen saa olla ihan oma ittensä ja etsiytyä mieleiseensä seuraan. Yhteisö ei kahlitse tai pakota meitä samaan muottiin.

Kaupungit kasvavat aina ihmisten ansiosta. Urbaanit työmarkkinat elävät ja uudet tulijat luovat tullessaan myös uutta työtä. Kaupunkeihin kertyviä mahdollisuuksia seuraavat toki monet ongelmat. Kenties siksi demokratiakin syntyi kaupungeissa, joissa vain yhdessä ideoidut korjausliikkeet voivat toimia.

Jokaisen menestyvän kaupungin vahvuus on avoimuudessa. Sen sijaan ahdasmielisyys, muukalaiskammo ja suvaitsemattomuus mädättävät kaupunkeja sisältäpäin. Tampere pärjää vain, jos uusiin ajatuksiin ja ihmisiin suhtaudutaan avarakatseisesti ja annetaan jokaiselle mahdollisuus. Taantumus vie vain yhteen suuntaan – taaksepäin.

Vanhat ja uudet asukkaat haluavat asua toimivassa, turvallisessa, tasa-arvoisessa ja vauraassa ympäristössä. On harhaista kuvitella, että sellainen syntyisi säästökuureilla tai tulevaisuudesta tinkimällä. Ratikan pitää viedä kotiin, syrjäytymistä on ehkäistävä ja kaikille lapsille täytyy antaa mahdollisuus kasvaa kohti unelmiaan. Tamperelaiset ansaitsevat hyvän elämän kestävässä ja kukoistavassa kulttuurikaupungissa.

kirjoittaja on tutkimusvapaalle jäänyt Työväenmuseo Werstaan johtaja.

Jatkossakin täältä haetaan onnea, rakkautta, rikkautta ja ennen muuta vapautta.