Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Tulevaa odotellen – "Jäin pohtimaan, miten valtuustoehdokkaita nimetään"

Suomalaiset odottavat mielenkiinnolla, millainen on tulevaisuus. Kaksi niistä koskee kansainvälistä kehitystä nimittäin koronaa ja Yhdysvaltain politiikan kehitystä ja yksi on kotimainen, ensi kevään kunnallisvaalit.

Covid 19:sta, tuosta vaarallisesta pandemiasta, meitä on valistettu suojautumaan kaikista mahdollisista lähteistä. Aikaisemmin pääasiassa kuvallisista lähteistä olemme nähneet maskeja ihmisten kasvoilla, nyt kaupoissa ja yleisötapahtumissa ne ovat yleisiä useampien naamalla. Turvaväleistä on toitotettu jatkuvasti. Niihin eivät läheisyyttä suosivat suomalaiset ole kunnolla tottuneet. Nuoret bilettävät ja varttuneemmat juttelevat tiiviissä ryhmässä.

USA:n presidenttivaalit on pidetty. Äänten lasku on suoritettu, mutta takkuaa meikäläisittäin ajatellen oudosta valitsijamiesvaalijärjestelmästä ja presidentti Trumpin epäluuloista johtuen. Äänten laskentaa tarkastellaan. Käyköhän niin, että maan Korkein oikeus ratkaisee vaalin tuloksen. Biden tosin on jo todennut presidenttiytensä. Odottelemme, millaista politiikkaa tuo maailman johtava valtio noudattaa ja vannooko Biden toinen päivä tammikuuta 2021 virkavalansa.

Maailma on jo hengähtänyt helpotuksesta. USA alkaa noudattaa kansainvälisiä, poliittisia, taloudellisia ja kaupallisia sopimuksia, palauttaa ne voimaan. Saatamme nähdä kansakunnan yhdentyvän edeltäjänsä hajoittavan voiman väistyessä. Tietysti Bidenkin puhuu Kiinan kavahtamisesta, mutta valistunut veikkaus on maltillisuus sopimusten palautettaminen.

Postilaatikkoon oli ilmestynyt Maaseudun Tulevaisuus. Sillä on tapana sinne ilmestyä kahden vuoden välein. Mietiskelin, mitä se merkitsee ja muistin kotimaisen ensi huhtikuun kunnallisvaalit, mittarin paikallisen politiikan onnistumisesta. Demokraatissa, se on lehti, joka ilmestyy tilauksesta postilaatikkoon kerran kahdessa viikossa. Siinäkin ennakoitiin tulevia kuntavaaleja tosin vain etsimällä vuoden valtuutettua. Demokraatti on hyvä aikakauslehti, hassumpi ei ole MT:kaan.

Kunnallisvaalit ovat lähellä. Jäin pohtimaan, miten valtuustoehdokkaita nimetään. Aikoinaan puolueyhdistyksissä käytiin kilpailua, ketkä tuon kunnian saavat. Nykyisin jokainen puolue haalii ehdokkaita lehti-ilmoituksilla. Onkohan käynyt niin, että aikoinaan tehokkaat paikallisyhdistykset ovat menettäneet otteensa?

Jäin pohtimaan, miten valtuustoehdokkaita nimetään. Aikoinaan käytiin kilpailua, ketkä tuon kunnian saavat.

Puolueen jäsenyys ei ole tärkeä, kun kuuluisuus on riittävä. Demokraatti otti myös kantaa demokratian nakertamiseen. Jutusta tuli mieleen perustason kyky olla merkittävä osa demokratiaa, jottei vaaleilla valittu ala omimaan oikeuksia, jotka sille ei kuulu. Tässä on etenkin paikallisyhdistyksellä vahdin tehtävä vaalia paikallissuutta perinteitä kunnioittaen. Ilman rivien yhtenäisyyttä homma ei onnistu.

kirjoittaja on kunnallisneuvos ja pitkän linjan demarivaikuttaja