Lukijalta | Toimisiko trumpismi Suomessa?

Tiina Elovaara kirjoitti 11. marraskuuta Tamperelaisen kolumnissaan Trump-ilmiöstä ja kysyi, voiko vastaavaa tapahtua Suomessa.

Mielestäni jonkinlaista ”trumpismia” voisi täällä esiintyä. Mittakaava vain olisi täysin eri. Suomessa on jo populistista liikehdintää tai politiikassa käytetään aikaisempaa populistisempaa puheentapaa. Populismi on rantautunut Suomeen, vaikka sitä on aina ollut politiikassa.

Trumpin politiikan tapaa voi luonnehtia populistiseksi. Tässä poliittisessa mielessä ”trumpismi” ei eroa oikeinkaan muusta populistisesta liikkeestä ja ideologiasta.

Euroopassa on populistisia liikkeitä ja tunnettuja populistijohtajia. Useat voivat nähdä perussuomalaiset populistipuolueena. Silti on vaikeaa uskoa, että populismi saisi kovin suurta valtaa suomalaisessa politiikassa. Tässä näen syynä muun muassa suomalaisen monipuoluejärjestelmän ja vakiintuneen puoluejärjestelmän ja perinteitä.

Trump on vaalikaudellaan esiintynyt äänekkäästi ja monien mielestä normien vastaisesti. Trumpin käytöstavat ovat olleet vähintäänkin omalaatuisia. Arvaamattomuutta Trumpissa on monien mielestä pidetty yhtenä heikkoutena, mikä tietysti on selvää. Politiikassa odotetaan vakautta ja ennustettavuutta.

Trump on ollut aivan poikkeuksellinen presidentti monista syistä ja olosuhteissa, jotka ovat poikkeuksellisia monin tavoin. Trump ei tullut presidentiksi perinteisesti politiikasta, vaan Trump on tunnettu liikemies ja teevee-tähti. Nämä ovat vaikuttaneet taholtaan Trump-kuvaan ja siihen, kuinka hän on kyennyt toimimaan presidenttinä.

Toisaalta Trump on toiminut populistisesti. Trump-ilmiön voi nähdä siten Trumpin persoonan kautta ja toisaalta hänen poliittisen toiminnan kautta. Täkäläisittäin molempia voidaan kokea suomalaisesta näkökulmasta vieraina. Siten trumpismia voi olla vaikea sovittaa mihinkään muualle kuin Amerikkaan, jossa kaikki on isoa ja mahdollista.

Lienee hyvä, että Suomessa ei ole täkäläistä trumpia tai räikeää puoluekulttuuria, jollaista on nähty USA:ssa ja Trumpin esiintymisessä. Suomessa on ainakin ollut kohtuullisen maltillinen ja säyseä poliittinen kulttuuri, vaikka nykyisin jalansijaa ovat saaneet muun muassa vihapuhe sekä eri poliittisen osallistumisen tavat ja poliittinen kartalle on tullut uusia puolueita. Kaikella on aikansa ja kansalla kaltaisensa johtaja.

Marko Mäkinen

valt. yo, Turun yliopisto

Salo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut