Lukijalta | Sotessa on paljon ongelmia – "Soten piti helpottaa ihmisten lääkäriin ja sosiaalitoimen asiointiin liittyviä asioita ja säästää kustannuksia"

Sote-maakunnista on tulossa valtion keskushallinnon vallan palautushanke. Uusi hallintohimmeli ja 21 uutta maakuntaa verotusoikeuksineen ei ole tätä päivää.

Tampereen veroprosentti on nyt 20,25. siitä maakuntahallinnolle on tarkoitus siirtää 12,63 prosenttiyksikköä. Kaupungille jäisi siis 7,62 prosenttiyksikköä hoitaa kaikki muu paitsi sosiaali- ja terveystoimi. Toki sen mukana menisi myös puolet kaupungin menoista ja henkilökunnasta, mutta kuinka maksetaan velat, rakennetaan infraa, hoidetaan opetus-,sivistys- kulttuuri- ja liikuntatoimi? Investoidakin pitäisi.

Korjausvelka kuntien kiinteistöissäkin on suuri. Kuntien itsehallinto on perustuslain suojassa ja siitä on oma lakinsa. Voidaanko se noin vain romuuttaa?

Uskoisin, että törmätään perustuslaillisiin ongelmiin, joita nyt vähätellään, mutta kun lait tulevat eduskuntaan, ne on pakko ottaa huomioon. Perustuslain muutos vaatii 5/6-enemmistön eduskunnassa ja sellaista ei ole.

Sote-maakunnista on tulossa valtion tiukan ohjauksen alainen yksikkö. Emmehän me tällaista sotea halunneet. Soten piti helpottaa ihmisten lääkäriin ja sosiaalitoimen asiointiin liittyviä asioita ja säästää kustannuksia, alkuperäisen laskelman mukaan noin 3 miljardia.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kustannukset kasvavat ja tavallisen kuntalaisen palveluihin pääsy hankaloituu huomattavasti. Tässä rakennetaankin uutta hallintomallia, ei niinkään ihmisten palveluja. Subsidiariteettiperiaate, joka on itsehallinnon peruspilareita, karkaa kauas eli että palvelut on hoidettava lähellä ihmistä.

Soten piti helpottaa ihmisten lääkäriin ja sosiaalitoimen asiointiin liittyviä asioita ja säästää kustannuksia.

Suuret kaupungit ovat protestoineet voimakkaasti kustannusten jakoa, joka painottuu voimakkaasti Itä- ja Pohjois-Suomen pikku kuntiin, jotka eivät itse kykene järjestämään palveluitaan. Suuret kunnat ovat joutumassa maksumiehiksi, paitsi Helsinki, joka sai erioikeuden hoitaa oman sosiaali- ja terveystoimensa.

Suurilla kunnilla on monia muitakin kipukohtia. Pirkanmaalaisten kansanedustajien yli puoluerajojen olisi nyt syytä perehtyä tähän asiaan perusteellisesti, ettei tehdä perustavaa laatua olevia virheitä Pirkanmaan soten ja talousalueen kehittämisessä.

Yhden puoleen intohimot mahdollisimman monen maakunnan saamisessa ei saa ratkaista koko maan kokonaisetua. Nyt on ruvettu puhumaan itsehallintoalueista maakuntien sijaan. Se on puhdasta populismia. Samanlaisia valtion keskushallinnon jatkeita nekin ovat.

Toivon kuitenkin kaikkea hyvää ja viisautta sote-uudistuksen valmistelijoille, jotta se saataisiin maaliin ja että siitä tulisi oikeasti Pirkanmaan asukkaita palveleva kokonaisuus.

Yrjö Schafeitel

kaupunginvaltuutettu (TaPu)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut