Kolumni Yliopistoa kannattaa kannattaa – "Rahoitus strategiseen kehittämiseen on perinteisesti jäänyt vähäiseksi"

Tampereen yliopisto tekee tänä syksynä varainhankintaa Kannata meitä -teemalla. Kampanja nostaa valokeilaan tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan kärkialat ja tutkijat, jotka kertovat työstään ihmisen, yhteiskunnan ja kestävän maailman hyväksi.

Varainhankintakampanjan taustalla on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran päätös myöntää 100 miljoonan euron kertaluonteinen tuki yliopistoille. Sen kautta valtio pääomittaa yliopistoja enintään 2,5-kertaisena vastinrahoituksena yliopistojen vuosina 2020–2022 keräämille yksityisille rahalahjoituksille.

Vastinraha mukaan lukien lahjoitettu euro voi siis merkitä yliopistolle jopa 3,5 euroa.

Suomalaisten yliopistojen rahoitus on perinteisesti perustunut julkisiin rahoituslähteisiin.

Selkeästi yli puolet yliopistolaitoksen rahoituksesta on valtion budjetista opetus- ja kulttuuriministeriön kautta saatavaa perusrahoitusta, ja täydentävästä rahoituksestakin merkittävä osa tulee julkisrahoitteisilta toimijoilta kuten Suomen Akatemialta tai Euroopan unionilta.

Hieman pelkistäen voi sanoa, että valtion perusrahoituksella katetaan yliopiston opetus, tukipalvelut ja hallinto, ja kilpaillulla täydentävällä rahalla järjestetään tutkimustoiminta.

Yliopistojen rahoitus on pohjautunut julkisiin rahoituslähteisiin.

Rahoitus yliopiston strategiseen kehittämiseen on perinteisesti jäänyt vähäiseksi.

OECD:n arvion mukaan rahoituspohjan monipuolistaminen on ratkaisevassa asemassa yliopistojen kehittämisessä.

Vuoden 2010 yliopistolain uudistuksen myötä mahdolliseksi tullut varainkeruu on suomalaisessa yhteiskunnassa vielä uutta, mutta siitä voi muodostua yliopistoille hyvin tärkeä rahoitusmuoto.

Sitran vastinrahoittamalla kampanjalla on tarkoitus kerätä varoja yliopiston pääomaan.

Tämän pääoman tuotot ovat yliopiston omissa käsissä oleva instrumentti pitkäjänteiseen kehittämiseen ja tutkimuksen ja koulutuksen uusiin avauksiin.

Lahjoitukset tukevat uusien osaajien koulutusta ja tutkimuksen läpimurtoja, jotka osaltaan turvaavat Pirkanmaan ja Suomen elinvoimaisuutta.

Uutta monialaista Tampereen yliopistoa kannattaa kannattaa.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston provosti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut