Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kaupungit sykkivät tapahtumatalouden ytimessä – "Kuvittele kaupunki: se olemme me"

Kuvittele kaupunki ilman tapahtumia. Ilman elämyksiä ja ilman maksuttomia kaikille avoimia tilaisuuksia.

Kuvittele kaupunki. Se olemme me. Kaupunki luo kulttuuria, ja kulttuuri kaupunkia. Keskiössä ovat ihmisten kohtaamiset. Ne ovat unohtumattomia hetkiä ja jaettuja muistoja.

Korona on pakottanut meidät pitämään fyysistä etäisyyttä, mutta ei olemaan nauttimatta elämyksistä.

Tapahtuma- ja elämysteollisuuden yritykset ovat kehittäneet meille tapoja kohdata ja järjestää elämyksiä turvallisilla tavoilla.

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä. Toimialan kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa.

Arvion mukaan alan kokonaisarvosta voi kadota kuluvana vuonna yli puolet, eli 1,5 miljardia euroa. Ala työllistää 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää.

Kaupunki luo kulttuuria, ja kulttuuri kaupunkia.

Tapahtumatoimialan välilliset vaikutukset ulottuvat myös useille muille toimialoille sekä kunta- ja aluetalouteen: erityisesti hotelli- ja ravintolatoimintaan.

Tampereen kaupunkiseudulla vuonna 2019 uusien yrityksien nettolisäyksestä selkeästi suurin osa syntyi ammatillisen toiminnan aloilla, rakentamisessa ja elämystalouden aloilla.

Kilpailtaessa kansainvälisestä yritystoiminnasta ja osaajista kaupunkien globaali rooli ja houkuttelevuus, kuten ilmapiiri ja kulttuuri, korostuvat.

Tästä kilpailukyvystä suuret kaupungit ovat huolehtineet aloittamalla viime vuosina isoja investointihankkeita.

Moni näistä tukee juuri matkailun ja tapahtumateollisuuden kasvua. Esimerkiksi Helsingissä on valmistunut Olympiastadionin remontti ja Tampereelle nousee uusi Uros Live -areena.

Vireillä ovat areenahankkeet Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Alaa ei voi kuitenkaan yksinkertaistaa vain ledivalojen tuikkeessa nautittaviksi spektaakkeleiksi.

Esimerkiksi kaupunki- ja luontomatkailun yhteiskonseptointi on yksi kriittinen askel kansainvälisen matkailun elvyttämisessä.

Millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa kasvutoimialalle vuoteen 2030 mennessä? Siinä on meille kaikille tehtävää, sillä markkina on kotinurkkiamme laajempi - globaali.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.).