Pääkirjoitus: Ratikka valtaa nyt Hämpin – "Vaikka ratikka valtaa kaupunkikuvan, pitää ratikan vallata paikka ihmisten arjesta. Siihenkin on nyt hyvät mahdollisuudet"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen Ratikan nettisivuilla jaettiin jo viime viikolla havainnekuva, jossa tummanpunainen raitiovaunu lähtee Metson edustalta loivaan ylämäkeen Pirkankadulle. Tämä viikon sunnuntaina havainnekuvasta tulee todellisuutta, kun Tampereen ratikka nähdään ensimmäistä kertaa Hämeenkadulla.

Uuden kulkupelin pääseminen ratikkaa varten uudistetulle kaupungin pääkadulle on symbolisesti historiallinen hetki. Tampere ottaa samana päivänä ison harppauksen kohti uutta aikaa, vaikka varsinaisen kaupallisen liikenteen alkuun onkin vielä melkein 270 päivää.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen kirjoittaa tämän lehden kolumnissaan, että ”Hämeenkatu näyttää nyt upealta ja modernilta eurooppalaiselta pääkadulta”. Toimitusjohtaja huomioi myös liiketilojen vähittäisen täyttymisen ja ennen kaikkea Aleksis Kiven kadun putiikkikeskittymän. Keskustan vetovoima syntyy saavutettavuudesta, joten muitakaan kulkumuotoja ja esimerkiksi tavarakuljetuksia ei saa unohtaa, muistuttaa Mäkinen. Tapahtumia ja muita vetovoimatekijöitä tarvitaan, jotta ihmiset saapuvat keskustan palveluita käyttämään, lisää toimitusjohtaja.

Yrittäjien puhemies on oikeassa. Kaikki näyttää nyt monella tapaa hyvältä.

Ratikka valtaa Hämeenkadun, mutta sen muuttuminen oikeaksi ratikkakaduksi vaatii, että kaupunkilaiset ottavat kulkupelin omakseen.

Nysse ilmoitti viime viikolla aloittavansa haun koematkustajille, jotka pääsevät testaamaan esimerkiksi siirtymistä pysäkiltä vaunuun, matkantekoa liikkuvassa ratikassa ja matkan maksamista jo ennen kaikille avoimen testiliikenteen aloittamista aprillipäivänä.

Pienet yksityiskohdat ratkaisevat, joten testimatkustajan tehtävä on tärkeä. Käytettävyyttä haittaavat esteet on hiottava pois. Vaikka ratikka valtaa kaupunkikuvan, pitää ratikan vallata paikka ihmisten arjesta. Siihenkin on nyt hyvät mahdollisuudet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut