Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ratikka tappoi keskustan... vai tappoiko? – "Hämeenkatu näyttää nyt upealta ja modernilta eurooppalaiselta pääkadulta"

Vielä vuosi sitten me Pirkanmaan Yrittäjissä saimme runsaasti palautetta ratikkaan liittyen. Olipa joukossa jopa yksilöitä, jotka olisivat halunneet edelleen kaivaa kiskotkin maasta.

Näin ehdoton oli harva, mutta pääosin viesti oli hyvin negatiivista. Tampereen keskusta autioituu. Turvattomuus keskustassa lisääntyy eikä sinne pääse suljettujen teiden ja kalliiden parkkimaksujen vuoksi. Tulee paljon konkursseja ja yritykset joutuvat muutenkin lopettamaan kadonneiden asiakkaiden vuoksi. Kaikki nämä oletukset ovatkin pitäneet osittain paikkansa, mutta onneksi vain osittain.

Hämeenkatu näyttää nyt upealta ja modernilta eurooppalaiselta pääkadulta. Tyhjiä liiketiloja on enää aivan muutama, eikä keskustan tuntumassakaan ole enää paljon tyhjiä katutason tiloja. Esimerkiksi Aleksis Kiven kadulle on tullut joukko putiikkeja ja muuallakin keskustassa suunta näyttää olevan sama.

Vaikka ratikka ei vielä kuljekaan, ei tilanne siis näytä huonolta. Toki korona on heikentänyt tilannetta, mutta keskusta näyttää nyt hyvältä. Mitä tapahtuukaan ensi elokuussa, kun ratikka kulkee?

Kaikki vetovoimaisen keskustan edellytykset näyttävät olevan olemassa. Se, mitä vetovoiman kehittäminen jatkossa vaatii, on helppoa saavutettavuutta kaikilla liikkumismuodoilla. Keskustan pitäisi olla tavoitettavissa meille kaikille ja keskustaksi sitä kutsutaan juuri siksi, että asiat keskittyvät sinne.

Yritykset tarvitsevat hyvää saavutettavuutta, jotta tavarankuljetukset ja raskaat kantamukset voitaisiin helposti hoitaa. Myös keskustan toimistoihin on päästävä ilman pitkiä kantomatkoja. Myös turvallisuus on keskusteluttanut keskusta-alueen yrittäjiä. On totta, että keskustassa on alueita, joissa monet kokevat liikkumisen turvattomaksi.

Tampereella on upea keskustori ja paljon puistoja, mutta yleensä ne ovat turhan tyhjiä. Pitäisi löytää keinoja, joilla näitä upeita paikkoja voitaisiin tehdä houkuttelevimmiksi. Tapahtumat, suuret liikkeet ja muut paikat, joissa ihmiset asioivat, ovat niitä paljon puhuttuja vetovoimatekijöitä, joilla ihmiset saadaan tulemaan keskustaan. Kun ihmisiä liikkuu keskustassa, he käyttävät keskustan palveluita.

Tampereen keskusta näyttää nyt houkuttelevalta ja tulee näyttämään jatkossakin. Vaikka rakentamisesta kärsivät monet yritykset, niin nyt näyttää hyvältä. Kehitetään yhteistä keskustaa edelleen vetovoimaisemmaksi. Keskusta ei ole vain ratikan käyttäjille tai pyöräilijöille. Se on kaikille ja niin sitä yhdessä pitäisi kehittää.

kirjoittaja on Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja