Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voisiko Trump-ilmiö toteutua Suomessa? – "Tarvitaan henkistä tasa-arvoisuutta, arvon antamista ihan jokaiselle"

Suomessa Trump-ilmiö ei olisi mahdollinen.

Näin pohtii arvostamani konkaripoliitikko Osmo Soininvaara blogikirjoituksessaan. Perusteluina hän esittää, että Suomen koulujärjestelmä, luotettavampi media, aluepolitiikka ja parempi sosiaaliturva estävät kyseisen ilmiön syntymisen ainakin siinä mittakaavassa, missä se on tapahtunut USA:ssa.

Perustelut ovat hyviä, sekä pitävät siltä osin paikkansa että aivan siinä mittakaavassa rahaa palvovan populistijohtajan menestys tuskin Suomessa toteutuisi, mitä se on Amerikassa toteutunut.

Näkemykset ovat silti myös idealistisia. Suomessa, kuten kaikissa muissakin länsimaissa, on samoja ongelmia mitä Yhdysvalloissa.

Meilläkin on kaupunkeihin keskittyvä koulutettu ja menestyvä väestö, sekä hiipuvat haja-asutusalueet. Meiltäkin löytyy syvää pettymystä, katkeruutta ja halua protestoida. Tiedän tämän hyvin, sillä olen itse toiminut perussuomalaisissa ja lähdin itsekin puolueeseen mukaan protestimielessä 13 vuotta sitten.

Puolue muuttui radikaalimpaan suuntaan vuonna 2017, jolloin maltillisemmat jäivät siitä pois. Kuuluin tuohon joukkoon.

Meiltäkin löytyy katkeruutta ja halua protestoida.

Tunnen silti hyvin ne syyt ja tunnemaailman, jonka vuoksi ihmiset lähtevät protestoimaan järjestelmää ja miten tuo protesti vetoaa erityisesti niihin kansalaisiin, joita katsotaan ylhäältä alaspäin. Pahin virhe, mitä eliitti voi tehdä, on pitää Trumpin tai nykyisten perussuomalaisten kannattajia tyhminä.

Mikael Jungner otti myös asiaan kantaa viikonloppuna twiitissään, jossa tiivistää: ”Trump ei ole tyhmien ihmisten ehdokas, vaan eliitin tyhmiksi dissaamien ihmisten ehdokas. Iso ero.”

Vastaukset protestiin löytyvät ihmisten kohtaamisesta tasavertaisina ihmisinä, paremmista palveluista, toimivammasta työllisyyspolitiikasta ja haja-asutusalueiden arvostamisesta.

Käytännön toimien lisäksi tarvitaan henkistä tasa-arvoisuutta. Arvon antamista. Ihan jokaiselle.

Trump tai Perussuomalaiset eivät kykene näitä tarjoamaan, vaikka näyttävästi protestoivatkin.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.)