Lukijalta | Omaishoidettavien hoito- ja palvelusuunnitelmat päivitettävä

Viime keväänä koronan levitessä etenkin ikäihmisiä ohjeistettiin pysymään kotona. Korona-aikana myös palveluja suljettiin. Nämä toimenpiteet olivat sinänsä ihan oikeita ja ikäihmisten tarttumisvaaraa saatiin pienennettyä. Samanaikaisesti kuitenkin omaishoitajat olivat voimiensa äärirajoilla.

Nyt pitäisi kiireellä päivittää omaishoidettavien hoito- ja palvelusuunnitelmat. Osalla omaishoidettavista kuntoisuus ja tuen tarve on saattanut heikentyä viime kevään ja kesän aikana.

Samalla, kun omaishoidettavien hoito- ja palvelusuunnitelmat päivitetään, tulee kartoittaa omaishoitajien tuen tarve sekä ennakoida mahdollinen tuleva tuen tarve koronatilanteen pahetessa ja kriisin pidentyessä.

Näin toimimalla voimme varmistaa jokaisen omaishoidettavan ja omaishoitajan saavan tarvitsemansa tuki myös siinä tilanteessa, kun rajoitustoimet astuvat voimaan.

Mielestäni kuntien tulisi lisäksi miettiä tarkoin, miten voidaan turvata omaishoidettaville kunnon romahtamisen ennaltaehkäisemisen kannalta kriittiset palvelut altistumisriskiä lisäämättä. Omaishoitajien näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää tukea jaksamista yhteydenpidon avulla sekä vertaistuen järjestämisellä sekä tarvittaessa järjestää muu tarvittava tuki.

Sirpa Pursiainen

Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI:n hallituksen jäsen, sosiaali- ja terveysalan opettaja ja KD:n Pirkanmaan piirin puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut