Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miksi autoja vihataan? – "Tampereellekin kaavaillut tietullit olisivat lopullinen niitti..."

Kolumni

Toimivat, työllistävät ja elinvoimaiset kaupunkikeskustat tuhotaan ilmastonmuutoksen nimissä. Tampereen ohella myös monesta muusta suomalaisesta kaupungista kantautuu ikäviä uutisia. Autoilua haitataan tai vaikeutetaan ilmastopoliittisista syistä. Seurauksena saamme pahaa mieltä, yrityskuolemia, työttömyyttä ja ideaparkkeihin suuntautuvan ostosliikenteen.

Tampereellekin kaavaillut tietullit olisivat lopullinen niitti kaupunkiseutujen elinvoimalle. Autolla työssä käyvälle lisäkustannus saattaa nousta HSL:n selvityksen mukaan jopa 1500 euroon vuodessa.

Moneen kertaan torjuttu paikantamiseen pohjautuva satelliittiperusteinen tieverojärjestelmä on myös kaivettu naftaliinista. Autoliiton mukaan se vaatisi satojen miljoonien alkuinvestoinnit ja kymmenien miljoonien operointikustannukset. Entä 700000 sähköautoa? Polttoaineverojen alituinen nosto ja logistiset kustannukset olivat yksi syy Kaipolan tehtaan lopettamiselle. Tuloksena työttömyyttä, köyhyyttä ja syrjäytymistä yli sukupolvien.

Tampereella autoliikennettä on vaikeutettu jo pitkään. Tämä on seurausta poliittisista päätöksistä, joihin ovat osallistuneet miltei kaikki puolueet muutamia valtuutettuja lukuun ottamatta. Toivottavasti seuraava valtuusto on viisaampi. Autolla tulee päästä tasavertaisesti liikkumaan ja pysäköimään koko kaupungin alueella.

Ihminen tuottaa noin neljä prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä. Suomen osuus siitä on noin tuhannesosa. Tieliikenteen osuus Suomen kokonaispäästöistä on alle viidesosa. Tilastokeskuksen mukaan kasvihuonekaasujemme kokonaispäästöt ovat laskeneet vuodesta 2003 lähtien noin 38 prosenttia.

Olisiko Suomi tehnyt jo osansa?

Olisiko Suomi jo tehnyt osansa?

Meidän autoilumme ei ilmastonmuutosta pysäytä. Kaikki autoliikenteen rajoittamiseen tähtäävät toimenpiteet ja kustannukset kohdistuvat niin heikompiosaisiin kuin työssäkävijöihin.

Asetetut autoilun ilmastotavoitteet köyhdyttävät omaa kansantalouttamme ja antavat kilpailuedun vaikkapa Kiinaan siirtyvälle teollisuudelle. Olisiko nyt järkevää ottaa ilmastopaniikkiin aikalisä?

Kirjoittaja on perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.