Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yli 80 vuotta se kesti... – "Työnantajat tunsivat pelkoa, pysyvätkö työläiset uskollisesti taistelemassa, koska se oli nimenomaan työnantajien etu"

Vuonna 1939 työnantajat halusivat tehdä yhteiskuntasopimuksen.

Sellainen solmittiin ja siitä on käytetty nimeä tammikuun kihlaus. Sopimuksessa sovittiin muun muassa työehtosopimusten laatimisesta. Sopimuksen halusivat nimenomaan työnantajapiirit. Käynnissä oli talvisota ja työnantajat tunsivat pelkoa, pysyvätkö työläiset uskollisesti taistelemassa, koska se oli nimenomaan työnantajien etu.

Sopimuksen seurauksena tehtiin ensimmäiset liittokohtaiset työehtosopimukset vuonna 1945. Laki sopimuksista oli silloin ollut voimassa lähes 25 vuotta. Silloin oli jo sota päättynyt ja häviön seurauksena pelko oli entistä kovempi. Runsas kaksi vuosikymmentä myöhemmin tehtiin ensimmäinen tulopoliittinen sopimus, joka nimettiin sovittelijan mukaan Liinamaan sopimukseksi.

Työnantajapiirit ovat viime vuosikymmeninä pyrkineet eroon yhteiskuntasopimuksista. Näyttää siltä, ettei heitä yhteiskuntarauha enää kiinnosta.

On tietysti totta, ettei naapurimaassa enää ole kommunistit vallassa ja työnantajat ilmeisesti uskovat, että suomalainen työmies on lyöty niin polvilleen, ettei heitäkään tarvitse pelätä.

Puunjalostusteollisuus nyt ensimmäisenä päänavaajana haluaa unohtaa kahdeksan vuosikymmenen takaiset tilanteet, kun niitä talvisodan taistelijoitakaan ei enää ole montaa hengissä. Pelkäänpä vain, että tulee tilanne, jossa työnantajatkin taas kaipaavat yhteiskuntarauhaa.

Työnantajat tunsivat pelkoa, pysyvätkö työläiset uskollisesti taistelemassa, koska se oli nimenomaan työnantajien etu.

Kaikilla on tietysti oikeus olla uskossaan varma, miksi ei sitten työnantajillakin.

Taavi Lintunen

Tampere